Επιστήμονες δημιουργούν γυαλί τόσο σκληρό που γρατζουνάει διαμάντι

Το σκληρότερο υλικό με βάση τον άνθρακα
15 Αυγούστου 2021 10:28
Επιστήμονες δημιουργούν γυαλί τόσο σκληρό που γρατζουνάει διαμάντι

Επιστήμονες από την Κίνα που πειραματίζονταν με διάφορες μορφές του άνθρακα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα γυαλί τόσο σκληρό που μπορεί ακόμα και να γρατζουνίσει την επιφάνεια ενός διαμαντιού. Όπως αναφέρει και η South China Morning Post, το διάφανο υλικό έχει επίσης τη δυνατότητα να δρα ως ημιαγωγός, ανοίγοντας μεγάλες προοπτικές στο χώρο των φωτοβολταϊκών.

Το υλικό ονομάστηκε AM-III και έχει κοινό με τα διαμάντια ότι σχηματίστηκε κυρίως από άτομα άνθρακα. Αλλά ενώ τα διαμάντια έχουν ένα τέλειο πλέγμα ατόμων και μορίων, το AM-III έχει μία πιο αποδιοργανωμένη δομή όπου τα άτομα και τα μόρια δεν είναι ευθυγραμμισμένα, ένα άμορφο υλικό δηλαδή.

Το AM-III έχει σκληρότητα 113GPa στο Vickers test, τη στιγμή που το ατσάλι έχει 9GPa, ενώ τα διαμάντια που συναντάμε στη φύση κυμαίνονται από 70 έως 100GPa. Οι εκτενείς δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε το υλικό το κάνουν το ανθεκτικότερο και σκληρότερο υλικό που ξέρουμε ως τώρα.

Οι ηλεκτρικές του δυνατότητες κυμαίνονται μεταξύ 1.5-2.2eV, παρόμοιες με το ευρείας χρήσης άμορφo πυρίτιο. Αυτή η μίξη μηχανικών και ηλεκτρονικών ιδιοτήτων κάνουν το AM-III μία ελκυστική πρόταση για την high-tech βιομηχανία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο National Science Review.