Ένα αυτόνομο φορτηγό μείωσε το χρόνο δρομολογίου σχεδόν στο μισό

Αυτό είναι το μέλλον των οδηγών;
06 Αυγούστου 2021 09:59
Ένα αυτόνομο φορτηγό μείωσε το χρόνο δρομολογίου σχεδόν στο μισό

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα, ωστόσο για τις επιχειρήσεις ειδικότερα, τα αυτόνομα φορτηγά ίσως να αποτελούν μία πολύ ελκυστική πρόταση όσον αφορά το κόστος και το χρόνο. Μία εταιρία που εξειδικεύεται σε αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης σε φορτηγά βαρέως τύπου, πραγματοποίησε ένα πείραμα.

Η TuSimple θέλησε να συγκρίνει ένα αυτόνομο φορτηγό με φορτηγά τα οποία τα οδηγούν άνθρωποι. Έτσι, φόρτωσαν μία νταλίκα με καρπούζια και την έστειλαν από μία πόλη της Arizona των ΗΠΑ σε μία πόλη στην Oklahoma, μία απόσταση 1.532 χιλιομέτρων. Στην νταλίκα επέβαινε άνθρωπος οδηγός ο οποίος είχε τον έλεγχο για τα πρώτα 100 χιλιόμετρα και έπειτα παρέδωσε τον ολοκληρωτικό έλεγχο στο σύστημα του υπολογιστή.

Το φορτηγό ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε 14 ώρες και 6 λεπτά, δηλαδή 10 ώρες ταχύτερα από το αν οδηγούσε το φορτηγό ένας άνθρωπος, ο οποίος θα χρειαζόταν 24 ώρες. Φυσικά το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανένα, μιας και υπάρχουν νόμοι στις ΗΠΑ που υποχρεώνουν τους οδηγούς να ξεκουράζονται αν βρίσκονται στο δρόμο για περισσότερες από 14 συνεχόμενες ώρες. Οι χρόνοι αυτοί στην Ευρώπη είναι ακόμα πιο αυστηροί και τους υποχρεώνουν σε διάλειμμα 45 λεπτών για κάθε 4.5 ώρες οδήγησης, ενώ ο χρόνος οδήγησης σε μία μέρα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 9 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η τεχνολογία σημαίνει μαζική μείωση των ωρών μεταφοράς έως και 42% στην προκειμένη περίπτωση, κάτι που με τη σειρά της σημαίνει για τις επιχειρήσεις μικρότερο χρόνο ανεφοδιασμού, ταχύτερη διάθεση προϊόντων, διάθεση πιο φρέσκων προϊόντων στην περίπτωση τροφίμων κλπ.

Τι γίνεται όμως με τους οδηγούς; Απειλείται η εργασία τους; Η TuSimple ισχυρίζεται πως οι άνθρωποι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, απλά η δουλειά τους θα γίνει ευκολότερη μιας και θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο μόνο κατά την αναχώρηση και την έλευση του φορτηγού στον προορισμό του, “Οδηγοί του τελευταίου χιλιόμετρου” όπως τους αποκαλεί.