Βρέθηκαν στη Ζώνη των Αστεροειδών δύο κόκκινα αντικείμενα που δε θα έπρεπε να είναι εκεί

Ίσως να εξηγούν πολλά για το σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος
03 Αυγούστου 2021 09:52
Βρέθηκαν στη Ζώνη των Αστεροειδών δύο κόκκινα αντικείμενα που δε θα έπρεπε να είναι εκεί

Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο ασυνήθιστα κόκκινα αντικείμενα στην Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Τα ονομάσανε 203 Pompeja και 269 Justitia και είναι ακόμα πιο κόκκινα από τα πιο ερυθρά αντικείμενα που έχουμε βρει στη Ζώνη. Οι επιστήμονες θεωρούν πως προέρχονται από μία περιοχή μακρύτερα και από τον Ποσειδώνα και αν αυτό αληθεύει, μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το χάος που επικρατούσε κατά το σχηματισμό του Ηλιακού μας συστήματος.

Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν από την ιαπωνική JAXA, η οποία χρησιμοποίησε τα Infra-red Telescope Facility και Seoul National University Astronomical Observatory.

Τα περισσότερα αντικείμενα στο εσωτερικό του Ηλιακού συστήματος αντανακλούν το μπλε φως επειδή έχουν πολύ λίγα ή καθόλου οργανικά υλικά. Αντικείμενα που είναι πιο κοντά στο εξωτερικό του Ηλιακού συστήματος, όπως αυτά στη Ζώνη Κάιπερ, είναι πιο κόκκινα, αφού διαθέτουν περισσότερα οργανικά υλικά όπως άνθρακα και μεθάνιο.

Αν η Pompeja και η Justitia προέρχονται όντως από τη Ζώνη Κάιπερ, θα αποτελούν την απόδειξη πως ένα μέρος των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία προήλθε από εκεί. Θα υποστηρίξουν επίσης αρκετές θεωρίες, όπως το πώς οι αέριοι γίγαντες κατέληξαν στις τροχιές που έχουν σήμερα.

Το “Nice Model” όπως ονομάζεται, υποστηρίζει πως οι γιγάντιοι πλανήτες του Ηλιακού συστήματος σχηματίστηκαν πιο κοντά στον Ήλιο, μέχρι που μια αστάθεια οδήγησε τον Ποσειδώνα, τον Ουρανό και τον Κρόνο προς τα έξω, ενώ ώθησε τον Δία προς τα μέσα. Το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε ένα χάος στους αστεροειδείς οι οποίοι θα μετακινούνταν σε όλο το πλάτος του Ηλιακού συστήματος.

 Φυσικά απαιτείται περεταίρω μελέτη για να αποδείξουμε πως τα δύο αντικείμενα προέρχονται από τη Ζώνη Κάιπερ. Όντας όμως αρκετά πιο κοντά μας, η Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών είναι πολύ πιο προσβάσιμη για ένα διαστημικό σκάφος, μία αποστολή που μπορεί να δούμε στο μέλλον.

Tags: