Χιμπατζήδες καταγράφονται να σκοτώνουν γορίλες για πρώτη φορά

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από το γεγονός
23 Ιουλίου 2021 11:20
Χιμπατζήδες καταγράφονται να σκοτώνουν γορίλες για πρώτη φορά

Χιμπατζήδες και γορίλες ζουν αρμονικά μεταξύ τους σε πολλά μέρη του κόσμου και έτσι οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν παρατήρησαν για πρώτη φορά θανάσιμες μάχες μεταξύ τους. Πρόκειται μάλιστα για δύο ξεχωριστά περιστατικά που έλαβαν χώρα και τα δύο το 2019 στο Loango National Park στην Γκαμπόν της Αφρικής. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χιμπατζήδες υπερτερούσαν αριθμητικά και ξεκίνησαν τις επιθέσεις. Και τις δύο φορές, βρέφη γορίλων σκοτώθηκαν.

Μία νέα μελέτη που έρχεται τώρα στη δημοσιότητα ερευνά τα κίνητρα πίσω από τις ασυνήθιστες επιθέσεις και το αν έχουν να κάνουν με ανταγωνισμό για τροφή, αν είναι θέμα περιοχής ή κάτι άλλο.

Η πρώτη επίθεση το Φεβρουάριο του 2019 περιλάμβανε 18 χιμπατζήδες και 5 γορίλες. Διήρκησε 52 λεπτά. Η Δεύτερη, το Δεκέμβριο του 2019, περιλάμβανε 27 χιμπατζήδες και 7 γορίλες και διήρκησε 79 λεπτά. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χιμπατζήδες απομόνωσαν από ένα βρέφος γορίλα και το σκότωσαν, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το έφαγαν.

Οι δύο εξηγήσεις που προτείνονται είναι πως οι χιμπατζήδες είδαν τα βρέφη ως θήραμα ή ανταγωνιζόντουσαν για τροφή ή πως οι μάχες αφορούσαν τα σύνορα των περιοχών τους. Μάλιστα, επειδή οι παρατηρήσεις των αλληλεπιδράσεων των δύο ειδών είναι δύσκολες, είναι πιθανό αυτή η συμπεριφορά να είναι πιο συχνή ανάμεσα στα δύο είδη, απλά να μην είχε καταγραφεί έως τώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στη διάρκεια του χρόνου που τροφές όπως τα φρούτα είναι πιο δυσεύρετες.

Η έρευνα των περιστατικών θα προσφέρει πολύτιμη γνώση στους ερευνητές για τη συμπεριφορά των Ανθρωπίδων.

Είμαστε μόνο στην αρχή της κατανόησης των επιπτώσεων του ανταγωνισμού στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο μεγάλων ειδών πιθήκου στο Loango. Η μελέτη μας δείχνει πως υπάρχουν πολλά ακόμα να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε για τους πιο κοντινούς μας συγγενείς και το Loango National Park με το μοναδικό του μωσαϊκό περιβάλλον είναι ένα εκπληκτικό μέρος για να το κάνουμε αυτό. – Simone Pika, γνωστική βιολόγος του University of Osnabruck στη Γερμανία

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.