Το Curiosity μπορεί να βρίσκεται δίπλα σε μικρόβια που παράγουν μεθάνιο στον Άρη

Η αγωνία κορυφώνεται
18 Ιουλίου 2021 10:28
Το Curiosity μπορεί να βρίσκεται  δίπλα σε μικρόβια που παράγουν μεθάνιο στον Άρη

Μία άγνωστη πηγή, παράγει μεθάνιο στον Άρη κοντά στο rover της NASA, Curiosity, ενώ υπάρχει περίπτωση αυτή η πηγή να είναι οργανική. Από όταν το Curiosity προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Gale το 2012, χρησιμοποιεί το Tunable Laser Spectrometer (TLS) για να μετρήσει την ποσότητα μεθανίου γύρω του. Σε μία συνηθισμένη μέρα τα επίπεδα κυμαίνονται στα 0.41 μέρη ανά δισεκατομμύριο, αλλά σε έξι περιπτώσεις, το Curiosity εντόπισε κορυφές όπου έφτασε τα 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Έως τώρα οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την προέλευση αυτών των έξι εκπομπών. Τώρα κατάφεραν να εντοπίσουν μία από αυτές τις έξι περιπτώσεις μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Curiosity, μοντελοποιώντας τα σωματίδια του μεθανίου σε ομάδες και εντοπίζοντας την πορεία τους βάσει του ιστορικού των ταχυτήτων του ανέμου και της κατεύθυνσής του τη στιγμή του εντοπισμού.

Φυσικά, υπάρχει και η πιθανότητα η προέλευση του αερίου να μην είναι οργανική. Ακόμα και έτσι όμως, μπορεί να συνδεθεί με γεωλογική δραστηριότητα η οποία συνδέεται με την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος είναι πολλά υποσχόμενη, αφού το μεθάνιο είναι εντοπίσιμο για μόλις 330 χρόνια. Μετά την πάροδο αυτού του χρόνου, διαλύεται τελείως από το ηλιακό φως. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε παρήγαγε το μεθάνιο, μάλλον το παράγει ακόμα και σήμερα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Research Square, δεν έχει περάσει ακόμα όμως peer-review.

Tags: