Νέο ύφασμα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος έως και 5 βαθμούς

Το προσωπικό σας παθητικό air-condition
13 Ιουλίου 2021 10:34
Νέο ύφασμα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος έως και 5 βαθμούς

Στον καύσωνα η πιο συνηθισμένη συμβουλή που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι να μην κάθεται στον ήλιο και να ντύνεται ελαφριά. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν το ντύσιμο είχε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην αντοχή μας στη ζέστη; Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο υλικό, ένα μετα-ύφασμα το οποίο μπορεί να κρατά τη θερμοκρασία του σώματός μας αρκετά χαμηλότερη, χάρη σε ένα ύφασμα-καθρέφτη το οποίο αντανακλά το φως και τη θερμότητα.

Το μετα-ύφασμα παρουσιάζει ικανοποιητικές επιδόσεις ψύξης και παρέχει την απαραίτητη άνεση.

Το ύφασμα μπορεί να αντανακλά το φως, τόσο στο ορατό φάσμα του όσο και στο υπέρυθρο και στο υπεριώδες. Έτσι, αντανακλά και τη ζέστη πριν αυτή προλάβει να απορροφηθεί.

Οι δοκιμές έλαβαν χώρα σε μία μέρα χωρίς σύννεφα, μεταξύ 11:00 και 15:00 και σε κάθε μέτρηση το ύφασμα ήταν περίπου 5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από βαμβακερά, λινά και άλλα, ακόμα και από το γυμνό δέρμα. Η εξωτερική θερμική κάμερα μετρούσε 3-4 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία, οι αισθητήρες όμως κάτω από το ύφασμα έφτασαν ακόμα και τους 7 βαθμούς, υποδεικνύοντας πως μπορεί να κρατά μία αρκετά σταθερή θερμοκρασία για αυτόν που το φορά.

Όταν χρησιμοποιήθηκε μάλιστα για να καλύψει ένα αυτοκίνητο, ήταν 27 βαθμούς πιο δροσερό από ένα αυτοκίνητο στον ήλιο.

Οι δοκιμές φυσικά ήταν στατικές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι στην καθημερινότητα κάποιου που κινείται. Πρέπει να ερευνηθεί επίσης και το πώς θα επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά του από τις βαφές, καθώς μπορεί να μειώσουν την ικανότητά του να αντανακλά το φως. Στα θετικά ωστόσο είναι το γεγονός πως η κατασκευή του είναι συμβατή με τις εμπορικές μεθόδους ραψίματος, ενώ είναι ανθεκτικό και ελαφρώς αδιάβροχο. Η ομάδα εκτιμά πως το κόστος του μπορεί να φτάσει μόνο 10% παραπάνω από το τυπικό, ενώ αν υπάρξει ενδιαφέρον από τη βιομηχανία ίσως να το δούμε στην αγορά ακόμα και τον επόμενο χρόνο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλες προοπτικές για εμπορική αξιοποίηση σε διάφορα περίπλοκα σενάρια, όπως έξυπνες κουρτίνες, ηλιοπροστασίες, ακόμα φορτηγά-ψυγεία. Το μετα-ύφασμα μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά προϊόντα όπως ρούχα, τέντες, καλύμματα αυτοκινήτων και σκέπαστρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science.