Ο ανταγωνισμός στο διαστημικό τουρισμό άρχισε να γίνεται πικρόχολος
Η ανθρωπότητα είναι πολύ κοντά στο νέο τομέα του διαστημικού τουρισμού, με τις Blue Origin και Virgin Galactic να έχουν προγραμματίσει αυτό το μήνα τις πρώτες εμπορικές τους πτήσεις. Και οι δύο θεωρούν πως η καλύτερη διαφήμιση είναι η συμμετοχή των CEO τους στην πτήση, ωστόσο αυτή η κόντρα των δισεκατομμυριούχων άρχισε να γίνεται μικροπρεπής.
Αρχικά, ο Jeff Bezos ανακοίνωσε τη δική του πτήση στις 20 Ιουλίου, για να έρθει σφήνα ο Richard Branson και να ανακοινώσει τη δική τους στις 11 Ιουλίου ενώ όλοι περίμεναν να έρθει λίγους μήνες μετά. Όταν ρωτήθηκε από το CNBC αν το έκανε επίτηδες για να προλάβει τον Jeff Bezos, απάντησε “Jeff ποιος;”.
From the beginning, New Shepard was designed to fly above the Kármán line so none of our astronauts have an asterisk next to their name. For 96% of the world’s population, space begins 100 km up at the internationally recognized Kármán line. pic.twitter.com/QRoufBIrUJ
— Blue Origin (@blueorigin) July 9, 2021
Τώρα η Blue Origin απαντά, με ένα tweet το οποίο προσπαθεί να υποτιμήσει την προσπάθεια της Virgin Galactic. Τονίζει πως η πτήση της Virgin Galactic δε θα ξεπεράσει τη γραμμή Κάρμαν, το υψόμετρο των 100 χιλιομέτρων δηλαδή το οποίο θεωρείται το όριο του διαστήματος. Δε σταματά εκεί όμως και αναφέρει ακόμα από το μέγεθος των παραθύρων μέχρι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πτήσης. Θεωρεί μάλιστα πως οι πιλότοι της Virgin Galactic δεν μπορούν να αποκαλούνται αστροναύτες.
Η Virgin Galactic δεν απάντησε ακόμα στην Blue Origin, όμως ο πιλότος δοκιμών της Virgin Galactic, Nicola Pecile, απάντησε με ένα tweet το οποίο έπειτα έσβησε.
Ε, Blue Origin, στην Virgin Galactic είμαστε αλήθεια μεγάλοι υποστηρικτές και του δικού σας προγράμματος. Αλλά αυτός ο ανταγωνισμός σχετικά με την γραμμή Κάρμαν είναι παιδιάστικος και είναι ντροπιαστικό να το παρακολουθείς. Το να πετάξεις πάνω από τα 100.000 πόδια (30 χιλιόμετρα) είναι ήδη πολύ περίπλοκο και οποιοσδήποτε καταφέρνει να το κάνει αξίζει ειδική αναγνώριση.
Η όλη υπόθεση έχει φέρει ξανά στην επιφάνεια το θέμα του ορίου του διαστήματος, το οποίο διαφέρει αρκετά ανάλογα τον τομέα ενδιαφέροντος, για παράδειγμα ένας μετεωρολόγος θεωρεί ότι το διάστημα ξεκινά πολύ πιο χαμηλά από έναν πλανητικό επιστήμονα. Ο αστρονόμος του Harvard, Jonathan McDowell μέσω paper του 2018 θεωρεί πως το διάστημα ξεκινά στα 80 χιλιόμετρα, βασιζόμενος στη φυσική και στο ελάχιστο υψόμετρο που απαιτείται για αντικείμενα σε τροχιά. Οι ΗΠΑ επίσης δίνουν τα “φτερά αστροναύτη” στους πιλότους όταν ξεπερνούν τα 80 χιλιόμετρα. Ωστόσο μέχρι σήμερα, το διεθνώς αναγνωρισμένο όριο είναι τα 100 χιλιόμετρα.
Πολλές χώρες δεν έχουν άποψη και πολλές χώρες δεν έχουν πάρει καν απόφαση για αυτό. Και διεθνείς νομικοί οργανισμοί, στους οποίους δεν ανήκει η FAI (Federation Aeronautique Internationale), δεν έχουν αποφασίσει για το θέμα. Οπότε το να πεις πως υπάρχει διεθνής συμφωνία για το όριο, δεν είναι ακριβές. – Jonathan McDowell
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.