Ο Ήλιος μόλις είχε την ισχυρότερη έκλαμψη εδώ και χρόνια

Και χτύπησε τη Γη μέσα σε 8 λεπτά
07 Ιουλίου 2021 12:18
Ο Ήλιος μόλις είχε την ισχυρότερη έκλαμψη εδώ και χρόνια

Την ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη εδώ και 4 χρόνια εντόπισαν αστρονόμοι στην επιφάνεια του Ήλιου και χτύπησε τη Γη οχτώ λεπτά αργότερα. Η έκρηξη προήλθε από μία νέα και χωρίς ονομασία ακόμα ηλιακή κηλίδα, η οποία παρήγαγε την πρώτη έκλαμψη κατηγορίας Χ του 25ου κύκλου του Ήλιου. Οι ακτίνες Χ ταξίδεψαν προς τη Γη με την ταχύτητα του φωτός και συγκρούστηκαν με τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, προκαλώντας προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό και τις παράκτιες περιοχές.

Οι αστρονόμοι εξεπλάγησαν από την έκλαμψη X1.59 η οποία εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά.

Χτες δεν υπήρχε καν η κηλίδα και αυτό τονίζει πως η ηλιακή δραστηριότητα δεν είναι προβλέψιμη. Περισσότερες εκλάμψεις μπορούν να συμβούν οπότε μείνετε συντονισμένοι. – Dr. Tony Phillips, αστρονόμος του Spaceweather.com

Συνήθως οι εκλάμψεις συνοδεύονται από στεμματικές εκπομπές μάζας (CME), τα σωματίδια των οποίων χρειάζονται μερικές μέρες για να φτάσουν στη Γη, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στις επικοινωνίες και στα ηλεκτρικά συστήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ευτυχώς, φαίνεται πως η CME δε θα κατευθυνθεί προς τη Γη, καθώς η έκλαμψη έλαβε χώρα στην άκρη της πρόσοψης του Ήλιου.

Οι εκλάμψεις κατηγοριοποιούνται ως A, B, C, M και X, από τη μικρότερη προς την ισχυρότερη. Η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη κατηγορίας Χ από την έναρξη του νέου Ηλιακού κύκλου το 2019. Ο Ήλιος διατρέχει μία 11ετή περίοδο δραστηριότητας στη μέση της οποίας βρίσκεται η αποκορύφωσή της, πριν αρχίσει να ηρεμεί ξανά.

Tags: