John McAfee: Βρέθηκε νεκρός στο κελί του στην Ισπανία

Λίγες ώρες μετά την απόφαση δικαστηρίου για την έκδοσή του στις ΗΠΑ
24 Ιουνίου 2021 08:41
John McAfee: Βρέθηκε νεκρός στο κελί του στην Ισπανία

Ο γνωστός επιχειρηματίας John McAfee βρέθηκε νεκρός στο κελί του στην Ισπανία, λίγες ώρες μετά την απόφαση δικαστηρίου που επέτρεπε την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται με φορολογικές κατηγορίες που επιφέρουν έως και 30 έτη φυλάκισης. Ο McAfee βρέθηκε νεκρός από τους φύλακες στη φυλακή Brians 2 κοντά στην Βαρκελώνη το βράδυ της Τετάρτης και ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αιτία θανάτου, όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία. Ο δικηγόρος του McAfee δήλωσε στο Reuters πως μάλλον κρεμάστηκε στο κελί του.

Ο 75χρονος McAfee βρισκόταν ήδη εννέα μήνες στις ισπανικές φυλακές, παρακαλώντας τις αρχές να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Ελπίζω το ισπανικό δικαστήριο να δει την αδικία σε όλο αυτό. Οι ΗΠΑ θέλουν να με χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα.

Το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε στις ΗΠΑ αφορούσε κατηγορίες περί διαφυγόντων φόρων από έσοδα κρυπτονομισμάτων καθώς και από έσοδα από τις ομιλίες του και την πώληση των δικαιωμάτων για ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

Το δικαστήριο εγκρίνει την έκδοση του John David McAfee, όπως ζητήθηκε από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, για τα εγκλήματα που αναφέρονται στη δικογραφία για τις χρονιές 2016 έως 2018.

Ο McAfee εργάστηκε στη NASA, στη Xerox και στην Lockheed Martin πριν δημιουργήσει το πρώτο εμπορικό anti-virus το 1987. Πούλησε την software εταιρία του στην Intel το 2011, ενώ το πρόγραμμα που έχει το όνομά του, έχει ακόμα 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Ο McAfee είχε δηλώσει το 2019 πως δεν πλήρωνε φόρους στις ΗΠΑ για οκτώ έτη, για ιδεολογικούς λόγους και αργότερα μέσα στη χρονιά εγκατέλειψε τη χώρα για να αποφύγει τη σύλληψη, μένοντας κυρίως στο μεγα-γιωτ του με τη σύζυγό του. Προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κούβα να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, ενώ προσπάθησε να θέσει και υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ με το Ελευθεριακό Κόμμα.

Την Κυριακή η σύζυγός του είχε αναφέρει:

Τώρα οι αμερικανικές αρχές είναι αποφασισμένες να αφήσουν τον John να πεθάνει στη φυλακή για να τον έχουν σαν παράδειγμα για το τι συμβαίνει σε αυτούς που μιλούν εναντίον της διαφθοράς μέσα στις κυβερνητικές υπηρεσίες… Δεν υπάρχει ελπίδα για αυτόν να έχει μία δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ.

Σε ένα από τα τελευταία tweets του τον Ιούνιο του 2020, ο McAfee είχε αναφέρει πώς η εξουσία διαφθείρει.

Σε μία δημοκρατία, η εξουσία δίνεται, δεν παίρνεται. Αλλά είναι και πάλι εξουσία. Η αγάπη, η συμπόνια και η φροντίδα, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Αλλά είναι καύσιμο για την απληστία, την εχθρότητα, τη ζήλια… Κάθε εξουσία διαφθείρει. Φροντίστε ποιες εξουσίες θα επιτρέπετε να έχει μία δημοκρατία.