Aitana: Το AI μοντέλο από Ισπανία που κερδίζει χιλιάδες ευρώ μηνιαίως (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δημιούργημα ενός πρακτορείου influencer
28 Νοεμβρίου 2023 09:42
Aitana: Το AI μοντέλο από Ισπανία που κερδίζει χιλιάδες ευρώ μηνιαίως (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ποιος χρειάζεται τους influencers όταν υπάρχει η AI; Μάλλον κάπως έτσι σκέφτηκε το ισπανικό πρακτορείο influencing, The Clueless, όταν δημιούργησε την Aitana, το πρώτο AI μοντέλο της Ισπανίας. Απογοητευμένο από τις προκλήσεις των ανθρώπων influencers με τα υψηλά κόστη και τους ναρκισσιστικούς χαρακτήρες, το πρακτορείο αναζήτησε μία πιο αξιόπιστη και οικονομική λύση.

Η συνιδρύτρια του The Clueless, Diana Nunez, είπε πως η έμπνευση για τη δημιουργία της Aitana προήλθε από τα ολοένα και αυξανόμενα έξοδα που σχετίζονται με τους influencers. Προσπαθώντας να μειώσει την εξάρτηση από τους ανθρώπους influencers, το πρακτορείο “δημιούργησε ένα τέρας…ένα όμορφο τέρας”.

Η ανάπτυξη της Aitana χρειάστηκε αρκετούς μήνες πειραματισμών με διαφορετικές εμφανίσεις, μέχρι που βρέθηκε ο κατάλληλος συνδυασμός χαρακτηριστικών.

Η Aitana έχει συγκεντρώσει 152.000 followers στο Instagram και η περιγραφή του προφίλ αναφέρει “Digital creator”. Η Aitana αυτοχαρακτηρίζεται ως gamer, cosplay lover και ασχολείται με το fitness.

Στον οικονομικό τομέα το project αποδείχθηκε εξαιρετικά κερδοφόρο για την The Clueless, αφού η Aitana αποφέρει μέσα μηνιαία έσοδα €3.000, ενώ ένα μήνα έφτασε ακόμα και τα €10.000. Η πλειοψηφία των εσόδων προέρχεται από social media διαφημίσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει και συμβόλαιο ως πρεσβευτής για μια εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής για αθλητές.

Παρόλη την επιτυχία της Aitana, το πρακτορείο δε φαντάζεται ένα μέλλον όπου τα AI μοντέλα θα αντικαταστήσουν εντελώς τους ανθρώπους. Ωστόσο φαντάζεται ένα μέλλον, όπου οι ακόλουθοι της κάθε Aitana, θα μπορούν να έχουν προσωποποιημένες εμπειρίες μέσω headset εικονικής πραγματικότητας.

Με την άνοδο της AI, το φαινόμενο αυτό γίνεται ολοένα και πιο συχνό και η Aitana δεν είναι το πρώτο AI μοντέλο της βιομηχανίας, καθώς “συνάδελφοί” της από το Λος Άντζελες και τη Βραζιλία έχουν σημαντικό αριθμό ακολούθων στα social media. Ωστόσο η γέννηση των AI influencers γεννά ηθικά ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογία, την εργασία και τον ανθρώπινο έλεγχο, αποκαλύπτοντας την περίπλοκη δυναμική αυτής της νέας σχετικά βιομηχανίας.