Η Γη έχει έναν καταστροφικό περιοδικό "παλμό" 27.5 εκατομμυρίων ετών

Κύκλος ακραίας γεωλογικής δραστηριότητας
22 Ιουνίου 2021 12:59
Η Γη έχει έναν καταστροφικό περιοδικό "παλμό" 27.5 εκατομμυρίων ετών

Μέσα στα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, η Παγγαία χωρίστηκε σε ηπείρους και οι άνθρωποι έγιναν το κυρίαρχο είδος του πλανήτη και άλλαξαν τον κόσμο. Μία νέα μελέτη που επικεντρώνεται στα γεωλογικά γεγονότα αυτού του χρονικού διαστήματος, δείχνει πως ο πλανήτης μας έχει έναν αργό και σταθερό “παλμό” γεωλογικής δραστηριότητας της τάξης των 27 εκατομμυρίων ετών.

Πολλοί γεωλόγοι πιστεύουν πως τα γεωλογικά γεγονότα είναι τυχαία στο πέρασμα του χρόνου. Αλλά η μελέτη μας προσφέρει στατιστικά δεδομένα για έναν κύκλο, υποδεικνύοντας πως τα γεωλογικά αυτά γεγονότα συνδέονται και δεν είναι τυχαία. – Michael Rampino, καθηγητής γεωλογίας στο New York University

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες οι ερευνητές έχουν προτείνει την ύπαρξη κύκλων τεράστιων γεωλογικών δραστηριοτήτων που συμπεριλαμβάνουν ηφαιστειακή δραστηριότητα και περιπτώσεις μαζικών αφανισμών σε ξηρά και θάλασσα. Ωστόσο τα περιορισμένα μέσα επιβεβαίωσης του χρόνου αυτών των φαινομένων απέτρεπαν ποσοτικές έρευνες. Με την εξέλιξη των τεχνικών ραδιοχρονολόγησης και αλλαγές στη γεωλογική κλίμακα χρόνου, ο Rampino και η ομάδα του συνέθεσαν ανανεωμένα αρχεία μεγάλων γεωλογικών γεγονότων τα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια και προχώρησαν σε νέες αναλύσεις.

Η ομάδα κατέταξε 89 κύρια γεωλογικά γεγονότα με μαζικό αφανισμό ειδών σε θάλασσα και στεριά, τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις, έλλειψη οξυγόνου από ωκεανούς, αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας και τις αλλαγές στις τεκτονικές πλάκες. Βρήκαν λοιπόν πως αυτά τα γεωλογικά γεγονότα συγκεντρώνονται σε 10 διαφορετικές περιόδους στο πέρασμα των 260 εκατομμυρίων ετών, προσφέροντας κορυφές σε μία γραφική παράσταση κάθε 27.5 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές δε γνωρίζουν την προέλευση του φαινομένου και θεωρούν πως αυτοί οι “παλμοί” μπορεί να αποτελούν μία λειτουργία των κύκλων εσωτερικής δραστηριότητας της Γης.

Οποιαδήποτε κι αν είναι η προέλευση αυτών των κυκλικών επεισοδίων, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός περιοδικού, συντονισμένου και σποραδικού καταστροφικού γεωλογικού αρχείου, κάτι το οποίο διαφέρει από την άποψη πολλών γεωλόγων.

Αν ανησυχείτε για το αν είμαστε κοντά σε αυτήν την περίοδο έντονης καταστροφικής δραστηριότητας μπορείτε να ηρεμήσετε. Η πιο πρόσφατη περίοδος συγκεντρωμένων δραστηριοτήτων απέχει 7 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που σύμφωνα με τη μελέτη σημαίνει πως ο επόμενος “παλμός” απέχει ακόμα 20 εκατομμύρια χρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Geoscience Frontiers.