Η Virgin Galactic πραγματοποίησε την πρώτη διαστημική πτήση από το Spaceport America (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα κατάφερε με την τρίτη προσπάθεια
23 Μαΐου 2021 10:13
Η Virgin Galactic πραγματοποίησε την πρώτη διαστημική πτήση από το Spaceport America (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Virgin Galactic του Richard Branson ολοκλήρωσε την πρώτη της επιτυχημένη διαστημική πτήση από το Spaceport America, μετά από δύο χρόνια προσπαθειών και άλλες δύο αποτυχημένες δοκιμές. Το διαστημικό σκάφος VSS Unity με τους δύο πιλότους του, απελευθερώθηκε από το σκάφος μεταφοράς VMS Eve σε υψόμετρο 13 χιλιομέτρων. Τότε, ενεργοποίησε τον κινητήρα του, έπιασε μία ταχύτητα Mach 3 και έφτασε στο διάστημα σε υψόμετρο 89 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την τρίτη φορά που το VSS Unity φτάνει στα όρια του διαστήματος, φέρνοντας την εταιρία ένα βήμα πιο κοντά στο διαστημικό τουρισμό.

Το σκάφος έπειτα πραγματοποίησε μία αργή στροφή και “κύλισε” ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης. Προσγειώθηκε με ασφάλεια στον αεροδιάδρομο από όπου ξεκίνησε, στο Spaceport America, περίπου μία ώρα και δεκατρία λεπτά από την έναρξη της αποστολής.

Ήταν η τέλεια πτήση. Θα μελετήσουμε προσεκτικά και μεθοδικά τα δεδομένα όπως κάνουμε πάντα. Πρόκειται για τεράστιο βήμα τόσο για την Virgin Galactic, όσο και για την πτήση ανθρώπων στο διάστημα. – Michael Colglazier, CEO Virgin Galactic

Στην πτήση υπήρχαν και επιστημονικά φορτία από το πρόγραμμα Flight Opportunities της NASA, ένα ακόμα κίνητρο που δίνει η Virgin Galactic σε επιστήμονες που θέλουν να φέρουν την έρευνά τους στο διάστημα για μικρό χρονικό διάστημα. Ο κύριος στόχος όμως της εταιρίας παραμένει ο διαστημικός τουρισμός και ήδη έχει 600 κρατήσεις εισητηρίων για τις μελλοντικές διαστημικές της πτήσεις, κάθε ένα εκ των οποίων κοστίζει $250.000. Το Unity μπορεί να μεταφέρει έως και έξι επιβάτες, πέρα από τους δύο πιλότους.