Η πέμπτη πτήση του Ingenuity ήταν χωρίς επιστροφή

Προσεδαφίστηκε σε νέο σημείο
10 Μαΐου 2021 10:35
Η πέμπτη πτήση του Ingenuity ήταν χωρίς επιστροφή

Το Ingenuity πραγματοποίησε επιτυχώς και την πέμπτη πτήση του και αυτή τη φορά ήταν πιο τολμηρή από ποτέ. Το μικρό ελικόπτερο πέταξε σε ύψος 5 μέτρων κάνοντας την ίδια πορεία 129 μέτρων που ακολούθησε και στην τέταρτη πτήση, μόνο που αυτή τη φορά δε γύρισε πίσω. Αφού έφτασε στον προορισμό του, ανέβηκε στα 10 μέτρα – ύψος ρεκόρ στον Άρη – κατέγραψε μερικές φωτογραφίες και έπειτα προσεδαφίστηκε σε ένα εντελώς νέο σημείο μετά από 108 δευτερόλεπτα πτήσης.

Να θυμίσουμε πως το Ingenuity ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρώσει την αποστολή του μέσα σε 30 μέρες ή σε πέντε πτήσεις. Οι εξαιρετικές επιδόσεις του όμως έκαναν τη NASA να επεκτείνει την αποστολή του.

Το ελικόπτερό μας είναι πιο ανθεκτικό από ότι ελπίζαμε. Το σύστημα ενέργειας που αναπτύσσαμε επί χρόνια αποδεικνύεται παραπάνω από αρκετό για να κρατήσει ενεργή τη θέρμανση κατά τη διάρκεια της νύχτας και για τις πτήσεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα υπόλοιπα συστήματα πλοήγησης ανταποκρίνονται πολύ καλά, καθώς και το σύστημα των ελίκων. – Josh Ravich, επικεφαλής μηχανικός Ingenuity στο JPL

Η πέμπτη πτήση ήταν και η τελευταία του Ingenuity με το παλιό πρωτόκολλο και πλέον η αποστολή είναι να αποδείξει πως μπορεί να αποτελέσει έναν ανιχνευτή για το Perseverance rover. Η νέα θέση στην οποία προσεδαφίστηκε βρίσκεται στο μονοπάτι που θα ακολουθήσει το rover, οπότε οι φωτογραφίες που κατέγραψε στην πορεία του θα βοηθήσουν την ομάδα του rover να επιλέξει τη βέλτιστη διαδρομή και να αναγνωρίσει πιθανούς κινδύνους και εμπόδια.