Το Ingenuity πραγματοποίησε την 55η πτήση του στον Άρη

Ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες
20 Αυγούστου 2023 08:05
Το Ingenuity πραγματοποίησε την 55η πτήση του στον Άρη

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA απέδειξε για άλλη μια φορά τις αντοχές του πραγματοποιώντας την 55η πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη. Το μικρό σκάφος των 1.8 κιλών πραγματοποίησε πτήση 264 μέτρων για 143 δευτερόλεπτα σε ύψος 10 μέτρων.

Τα νούμερα αυτά μπορεί να μην αποτελούν ρεκόρ για το Ingenuity, το οποίο έχει πετάξει σε ύψος 18 μέτρων και έχει καλύψει 704 μέτρα σε άλλες πτήσεις του, αλλά το γεγονός και μόνο πως έχει καλύψει συνολικά 12.503 μέτρα εδάφους και έχει μείνει στον αέρα για 98 λεπτά συνολικά, είναι ένα θαύμα μηχανικής.

Το Ingenuity προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Jezero του Άρη το Φεβρουάριο του 2021, μαζί με το Perseverance rover της NASA. Η αποστολή του ήταν απλά να αποδείξει πως η εναέρια εξερεύνηση είναι δυνατή στον Άρη παρά τη λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη. Την αποστολή του την ολοκλήρωσε μετά από πέντε πτήσεις, το Μάιο του 2021. Η επιτυχία του όμως ήταν τέτοια, που η NASA επέκτεινε την αποστολή και πλέον το Ingenuity συνοδεύει το Perseverance σε κάθε μετακίνησή του.

Παίρνοντας θάρρος από το Ingenuity, Η NASA έχει εγκρίνει την αποστολή δύο ακόμα ελικοπτέρων στον Άρη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Μάλιστα σκοπεύει να αναπτύξει μεγαλύτερα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να συλλέξουν μεγαλύτερο εύρος επιστημονικών δεδομένων σε μεγαλύτερες αποστάσεις.