Χάσαμε την επικοινωνία με το Ingenuity ελικόπτερο της NASA στον Άρη (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Μάταιες οι πρώτες προσπάθειες επαναφοράς
21 Ιανουαρίου 2024 15:36
Χάσαμε την επικοινωνία με το Ingenuity ελικόπτερο της NASA στον Άρη (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Το πρωτοποριακό ελικόπτερο της NASA που βρίσκεται εδώ και καιρό στον Άρη, το Ingenuity, φαίνεται πως μάλλον αντιμετώπισε μια απροσδόκητη βλάβη, αφού σταμάτησε να επικοινωνεί με το ρόβερ Perseverance, όπως αποκάλυψε η ομάδα που τα χειρίζεται εδώ, πίσω στη Γη. Η διακοπή της επικοινωνίας συνέβη ξαφνικά κατά τη διάρκεια της 72ης εναέριας επιχείρησής του Ingenuity, μια πτήση ρουτίνας που περιλάμβανε άνοδο περίπου 12 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη. Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη και μέχρι την επόμενη Παρασκευή, οι προσπάθειες της NASA να αποκαταστήσει την επαφή με το Ingenuity δεν είχαν ακόμη αποδώσει ακόμη καρπούς.

Οι τελευταίες αναφορές της NASA δείχνουν ότι ενώ το ελικόπτερο ολοκλήρωσε το ανοδικό του ταξίδι χωρίς πρόβλημα, έπαψε να μεταδίδει δεδομένα κατά την κάθοδό του. Η ομάδα του οργανισμού αναλύει επί του παρόντος τα διαθέσιμα δεδομένα για να σχεδιάσει στρατηγικές για την αποκατάσταση της επικοινωνίας.

Για την ιστορία, αυτή δεν είναι η πρώτη δυσκολία στις αποστολές του Ingenuity, αφού και μια προηγούμενη πτήση σταμάτησε απροσδόκητα. Μάλιστα, αυτή η τελευταία πτήση προοριζόταν για την αξιολόγηση των λειτουργικών συστημάτων του ελικοπτέρου.

Από την άφιξή του στον Άρη το 2021 μαζί με το ρόβερ Perseverance, το Ingenuity έχει ξεπεράσει εντυπωσιακά τους αρχικούς του στόχους. Αρχικά, η NASA ήλπιζε ότι το πειραματικό ελικόπτερο θα πραγματοποιούσε μόνο μερικές πτήσεις. Διαψεύδοντας τις προσδοκίες, το Ingenuity πραγματοποίησε πάνω από 20 πτήσεις μέσα στον πρώτο του χρόνο, οδηγώντας τη NASA να παρατείνει την αποστολή του το 2022. Ως το πρώτο αεροσκάφος που πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πτήση σε άλλον πλανήτη, το Ingenuity έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πολυάριθμες πτήσεις, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του και τις δυνατότητες για μελλοντική εναέρια εξερεύνηση του Άρη, όντας φυσικά ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για το ανθρώπινο είδος.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η σύνδεση με το Ingenuity αποκαταστάθηκε και η NASA μελετά τώρα τα δεδομένα για να καταλάβει το λόγο που διακόπηκε η επικοινωνία.