Έκλαμψη που σπάει ρεκόρ από το κοντινότερο άστρο του Ηλιακού συστήματος

Αν υπήρχε κάτι ζωντανό στους κοντινούς πλανήτες τώρα δεν υπάρχει
25 Απριλίου 2021 11:14
Έκλαμψη που σπάει ρεκόρ από το κοντινότερο άστρο του Ηλιακού συστήματος

Αστροφυσικοί εντόπισαν τη μεγαλύτερη έκλαμψη που έχει καταγραφεί ποτέ! Προέρχεται από τον κοντινότερο γείτονα του Ήλιου μας, τον Εγγύτατο Κενταύρου, ο οποίος βρίσκεται μόλις τέσσερα έτη φωτός μακριά και φιλοξενεί τουλάχιστον δύο πλανήτες, ένας εκ των οποίων μπορεί να μοιάζει με τη Γη. Το άστρο ανήκει στην κατηγορία των ερυθρών νάνων, όντας μικρό και όχι ιδιαίτερα φωτεινό, ενώ έχει μόλις το 1/8 της μάζας του δικού μας Ήλιου.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες παρατήρησαν τον Εγγύτατο Κενταύρου για 40 ώρες χρησιμοποιώντας εννέα διαφορετικά τηλεσκόπια στη Γη και στο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης, το άστρο είχε μία έκλαμψη που ήταν η πιο βίαιη που έχουμε δει στο γαλαξία.

Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε τέτοια κάλυψη πολλαπλών φασμάτων μιας αστρικής έκλαμψης. Συνήθως είσαι τυχερός αν έχεις δύο όργανα παρατήρησης. Το άστρο έγινε από κανονικό, 14.000 φορές πιο φωτεινό όταν το βλέπουμε στο φάσμα του υπεριώδους φωτός μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Αν υπήρχε ζωή στον πιο κοντινό πλανήτη του Εγγύτατου Κενταύρου, θα έπρεπε να είναι πολύ διαφορετική από οτιδήποτε υπάρχει στη Γη. Ένας άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη θα περνούσε πολύ άσχημα. – Meredith MacGregor, αστροφυσικός του CU Boulder

Τα ευρήματα της ομάδας ανοίγουν το δρόμο για νέους φυσικούς τύπους που θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ηλιακές εκλάμψεις, κυρίως λόγω του χρόνου και των ενεργειών σε διαφορετικό φάσμα φωτός.

Στο παρελθόν δεν ξέραμε πως τα άστρα μπορούν να έχουν έκλαμψη στο millimeter φάσμα, οπότε αυτή είναι η πρώτη φορά που ψάξαμε για τέτοιες εκλάμψεις. Θα υπάρξουν πιθανώς περισσότερες εκλάμψεις παράξενων τύπων που θα αποδεικνύουν διαφορετικούς τύπους φυσικής τους οποίους δεν έχουμε σκεφτεί έως τώρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal Letters.