Το Ingenuity χρειάζεται ένα update πριν πετάξει στον Άρη

Νέα αναβολή της πτήσης
13 Απριλίου 2021 10:11
Το Ingenuity χρειάζεται ένα update πριν πετάξει στον Άρη

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα της πρώτης δοκιμής της περιστροφής των ελίκων του Ingenuity στον Άρη, οι μηχανικοί της NASA εντόπισαν το πρόβλημα το οποίο έδειξε σφάλμα στο λογισμικό του ελέγχου πτήσης. Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν με την ελαφριά τροποποίηση και επανεγκατάσταση του λογισμικού ελέγχου πτήσης ως την πιο ασφαλή λύση. Μέσω αναβάθμισης λογισμικού, το νέο πρόγραμμα θα τροποποιήσει τη διαδικασία με την οποία οι δύο controllers πτήσης εκκινούνται, επιτρέποντας στο hardware και στο software να κάνουν ασφαλή μετάβαση σε κατάσταση πτήσης.

Η ανάπτυξη φυσικά μιας αλλαγής στο software ενός ελικοπτέρου που θα πετάξει σε μία εξωγήινη ατμόσφαιρα για πρώτη φορά δεν είναι εύκολη και οι μηχανικοί εργάζονται νυχθημερόν, με ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί. Η προηγούμενη ανακοίνωση για πτήση την Τετάρτη αναιρείται και η NASA αναμένει να έχει νέα ημερομηνία την επόμενη εβδομάδα, όταν ολοκληρωθούν όλα τα στάδια ελέγχου και το λογισμικό περαστεί στο Ingenuity και γίνει επανεκκίνηση.

Όλα τα υπόλοιπα συστήματα, όπως ενέργεια, επικοινωνίες και θερμικός έλεγχος, λειτουργούν κανονικά. Όπως τονίζει η NASA, δεν είναι ασυνήθιστο τέτοιου είδους νέες τεχνολογίες να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που πρέπει αν λυθούν σε πραγματικό χρόνο. Στο μεταξύ, το Perseverance συνεχίζει την επιστημονική του έρευνα λίγα μέτρα πιο μακριά.