Οι μεγάλες πυρκαγιές της Αυστραλίας θέρμαναν τη στρατόσφαιρα

Είχαν τις επιπτώσεις μιας μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης
12 Απριλίου 2021 10:29
Οι μεγάλες πυρκαγιές της Αυστραλίας θέρμαναν τη στρατόσφαιρα

Πολλοί θα θυμάστε τις τεράστιες πυρκαγιές της Αυστραλίας πέρυσι, οι οποίες μετέτρεψαν σε κρανίου τόπου εκτάσεις που δεν τις χωρά ο νους. Οι Αυστραλοί το ονόμασαν “Μαύρο Καλοκαίρι” και οι επιπτώσεις του είναι εμφανείς ακόμα και σήμερα σε δορυφορικές φωτογραφίες.

Οι επιστήμονες ακόμα μελετούν αυτό το φαινόμενο και τις επιπτώσεις που είχε σε πλανητικό επίπεδο. Ανακάλυψαν λοιπόν πως ο καπνός των πυρκαγιών αντιστοιχούσε σε αυτόν μίας μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ τα σύννεφά του ήταν τόσο τεράστια που θέρμανε τη στρατόσφαιρα για μήνες.

Οι ακραίες πυρκαγιές μπορούν να εισάγουν καπνό στην ανώτερη τροπόσφαιρα, ακόμα και στη στρατόσφαιρα αν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Όσο ψηλότερα φτάνει ο καπνός, τόσο περισσότερο χρόνο μένει εκεί και τόσο περισσότερο εξαπλώνεται.

Στις πυρκαγιές της Αυστραλίας, οι φλόγες έστειλαν ένα τρισεκατομμύριο γραμμάρια σωματιδίων καπνού στη στρατόσφαιρα, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει καταγραφεί ποτέ από την εποχή των δορυφόρων. Ο καπνός αποτελούνταν από διαφορετικά είδη σωματιδίων, τα οποία έχουν διάφορες επιπτώσεις παγίδευσης της θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Οι επιπτώσεις αυτές θεωρείται πως θέρμαναν τη στρατόσφαιρα για αρκετούς μήνες.

Οι προσομοιώσεις δείχνουν πως ο καπνός παρέμεινε στη στρατόσφαιρα για όλη τη διάρκεια του 2020 και πως θέρμανε μετρήσιμα τη στρατόσφαιρα κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου για περισσότερο από έξι μήνες. Η μελέτη μας δείχνει πως ο καπνός από ακραίες πυρκαγιές μπορεί να έχει επιπτώσεις διαρκείας στη δυναμική και τη χημεία της στρατόσφαιρας.

Επιπλέον, οι ερευνητές φοβούνται πως ο καπνός καταστρέφει και τα μόρια του όζοντος στο νότιο ημισφαίριο κάνοντας την τρύπα του όζοντος παροδικά μεγαλύτερη.