Ο Γαλλικός Στρατός εκπαιδεύεται με ρομπότ στο πλευρό του (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ανάμεσά τους και ο Spot της Boston Dynamics
08 Απριλίου 2021 11:31
Ο Γαλλικός Στρατός εκπαιδεύεται με ρομπότ στο πλευρό του (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η Γαλλία προετοιμάζεται για τους πολέμους του αύριο και η στρατιωτική σχολή EMIA πραγματοποίησε σενάρια μάχης σε αστικό περιβάλλον με τη χρήση ρομπότ στο πλευρό των στρατιωτών. Ανάμεσά τους και ο ρομποτικός σκύλος Spot της Boston Dynamics. Οι ασκήσεις διάρκειας 2 ημερών στις οποίες συμμετείχαν 80 μαθητές της σχολής, όλοι με επιχειρησιακή εμπειρία, είχαν ως σκοπό να αξιολογήσουν τη “ρομποτοποίηση” του πεδίου μάχης.

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν τη χρήση αρκετών διαφορετικών ρομπότ σε τρία βασικά σενάρια, μία επιθετική δράση με την κατάληψη ενός δρόμου, μία αμυντική δράση τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καθώς και μία δράση αστικής μάχης. Τα συμπεράσματα ήταν ενδιαφέροντα, καθώς τα ρομπότ ναι μεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και επιχειρησιακή επίγνωση, επηρέασαν αρνητικά όμως το χρόνο δράσης της μονάδας, ενώ πρόβλημα ήταν και η περιορισμένη αυτονομία τους.

Είμαστε πιο ήσυχοι αν το ρομπότ κάνει την αναγνώριση. Αλλά μας παίρνει περισσότερο χρόνο να δράσουμε όταν το έχουμε. Κατά τη διάρκεια της αστικής μάχης χωρίς ρομπότ σκοτώθηκα, αλλά όχι όταν το ρομπότ έκανε την αναγνώριση. Από την άλλη πλευρά βιώσαμε την περιορισμένη αυτονομία τους, ο Spot ξέμεινε από μπαταρία στη μέση της επίθεσης.

Η χρήση του Spot συγκεκριμένα ξεσήκωσε αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την Boston Dynamics να σπεύδει να τονίσει πως δεν είχε καμία επίγνωση της χρήσης του σε στρατιωτικές ασκήσεις και πως διατέθηκε από τον Ευρωπαίο διανομέα τους Shark Robotics, χωρίς να ειδοποιηθεί η Boston Dynamics.

Το μάθαμε μαζί με εσάς. Δεν έχουμε καταλάβει το σκοπό αυτής της ανάπτυξης.

Νομίζουμε πως η στρατιωτική χρήση, στο βαθμό που χρησιμοποιείται η ρομποτική για να προστατεύσει τους ανθρώπους, είναι μία απόλυτα δικαιολογημένη χρήση της τεχνολογίας. Όσον αφορά αυτό το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση, είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουμε καλύτερα για να διαπιστώσουμε αν χρησιμοποιείται για να βλάψει ανθρώπους ή όχι. – Michael Perry, Αντιπρόεδρος business development, Boston Dynamics