"Αυτός που προκαλεί φόβο" - Νέο είδος δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στην Παταγονία 

Κορυφαίος σαρκοφάγος κυνηγός

"Αυτός που προκαλεί φόβο" - Νέο είδος δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στην Παταγονία

Μία ανασκαφή στη μακρινή Παταγονία της Αργεντινής αποκάλυψε ένα νέο είδος δεινοσαύρου, του οποίου το όνομα ταιριάζει με αυτά που ξέρουμε για αυτόν έως τώρα. Ο Llukalkan aliocranianus ή “αυτός που προκαλεί φόβο”, είχε το μήκος ενός ελέφαντα, είχε εξαιρετικά δυνατό δάγκωμα, πολύ αιχμηρά δόντια και τεράστια νύχια στα πόδια του για να αρπάζει τη λεία του. Έζησε περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, την ίδια περίοδο με τον περιβόητο τυραννόσαυρο Rex.

Μάλιστα, ενώ οι τυραννόσαυροι βασίλευαν στο βόρειο ημισφαίριο, οι αβελισαυρίδες στην οικογένεια των οποίων ανήκει ο συγκεκριμένος, επικρατούσαν στο νότιο ημισφαίριο. Ο L. aliocranianus είχε καλύτερη οσμή και πολύ καλύτερη ακοή από τα υπόλοιπα εννέα είδη της οικογένειας.

Τα κοντά χέρια των αβελισαυρίδων έμοιαζαν με αυτά του T. rex, ωστόσο τα κρανία τους ήταν ασυνήθιστα μικρά σε μήκος και μεγάλα σε ύψος, φέροντας κέρατα και εξογκώματα.

Οι δεινόσαυροι αυτοί ακόμα εξερευνούσαν τις εξελικτικές επιλογές τους και άλλαζαν πολύ γρήγορα ακριβώς πριν εξαφανιστούν εντελώς. – Ariel Mendez, παλαιοντολόγος

Το απολίθωμα αποκάλυψε ένα κρανίο το οποίο είχε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που το ξεχώριζε από τις άλλες αβελισαυρίδες, μία μικρή κοιλότητα στο αυτί η οποία θεωρείται πως προσέφερε ακοή σαν αυτή των κροκοδείλων και έδινε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον L. aliocranianus, κάνοντάς τον έναν από τους πιο επικίνδυνους σαρκοφάγους δεινόσαυρους της εποχής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Vertebrate Paleontology.

9 σχολιο(α)