Κυνηγός απολιθωμάτων δεινοσαύρων έκανε κατά τύχη ανακάλυψη εκατομμυρίων!

Βρήκε στην αυλή του τα οστά ενός υπερσπάνιου Στεγόσαυρου
01 Ιουνίου 2024 11:24
Κυνηγός απολιθωμάτων δεινοσαύρων έκανε κατά τύχη ανακάλυψη εκατομμυρίων!

Σύντομα, ο πρώτος πλήρης σκελετός ενός Στεγόσαυρου θα βγει σε δημοπρασία και αναμένεται να πωληθεί για πολλά εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη. Το πιο εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση όμως είναι ότι το υπερσπάνιο αυτό εύρημα, που ονομάστηκε «Apex», ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία από τον επαγγελματία κυνηγό απολιθωμάτων Jason Cooper, όσο είχε βγει για μια βόλτα στα γενέθλια του! Ο Cooper δίχως καμία υπερβολή έκανε την ανακάλυψη του εκατομμυρίου στην αυλή του...

Για πολλούς, η ιδέα να βρουν έναν δεινόσαυρο στην αυλή τους ακούγεται σαν παιδικό όνειρο. Ωστόσο, για τον Cooper, ο οποίος κατοικεί στο Κολοράντο στην κορυφή του σχηματισμού Morrison που έχουν βρεθεί πολλά απολιθώματα, το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ο Cooper έχει ξεθάψει δέκα δεινόσαυρους από τη γη του. Ο Apex, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου για τα 45α γενέθλιά του, είναι όμως ένα ιδιαίτερα σπάνιο εύρημα. Ο τεράστιος στεγόσαυρος έχει ύψος σχεδόν 3.5 μέτρα και μήκος περίπου 8 μέτρα. Μάλιστα, βρέθηκε εξαιρετικά καλά διατηρημένος, με το 70% του σκελετού του άθικτο!

Ο στεγόσαυρος έχει καθαριστεί και συναρμολογηθεί προσεκτικά από τον Cooper και τους φίλους του.  Το ταξίδι αυτό από την ανακάλυψη μέχρι τη δημοπρασία ήταν βέβαια μια σχολαστική διαδικασία. Αφού κατέγραψε τη θέση και την κατάσταση των οστών του Apex, η ομάδα τα μετέφερε προσεκτικά στο εργαστήριο του Cooper. Εκεί, αφαίρεσαν με επιμέλεια το πέτρωμα που τα περιβάλλει για να αποκαλύψουν τον σκελετό, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό. Το απολίθωμα πρόκειται τώρα να εκτεθεί στον οίκο Sotheby's στο Μανχάταν τον Ιούλιο, πριν από τη δημοπρασία.

Ο Apex συναρμολογημένος:

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ανακαλύψεις απολιθωμάτων σε ιδιωτική γη δεν υπόκεινται στις ίδιες απαιτήσεις αναφοράς όπως σε ορισμένες άλλες χώρες, επιτρέποντας σε ιδιοκτήτες γης όπως ο Cooper να επωφελούνται από τα ευρήματά τους. Έτσι, ο Apex πρόκειται να γίνει ο πρώτος του είδους του που θα πωληθεί σε δημοπρασία, με αναμενόμενη τιμή από 4 έως 6 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον μεταξύ πλούσιων συλλεκτών, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών του κλάδου της τεχνολογίας και διασημοτήτων του Hollywood, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα απολιθώματα δεινοσαύρων σε πολυπόθητα τρόπαια. Βέβαια, η τάση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους παλαιοντολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία τέτοιων απολιθωμάτων εμποδίζει την επιστημονική έρευνα και τη δημόσια εκπαίδευση.

Για παράδειγμα, ο Steve Brusatte, καθηγητής παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξέφρασε τη λύπη του που ένα τόσο σημαντικό εύρημα μπορεί να καταλήξει σε ιδιωτική συλλογή. Τόνισε ότι απολιθώματα όπως το Apex θα μπορούσαν να ωφελήσουν σημαντικά τη γνώση του κοινού και να εμπνεύσουν την περιέργεια αν εκτίθεντο σε μουσεία.

Tags: