Ανακαλύφθηκε τεράστιος κροκόδειλος με δεινόσαυρο στο στομάχι του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η πρώτη απόδειξη πως έτρωγαν δεινόσαυρους
17 Φεβρουαρίου 2022 10:23
Ανακαλύφθηκε τεράστιος κροκόδειλος με δεινόσαυρο στο στομάχι του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Περίπου πριν 95 εκατομμύρια χρόνια σε μία περιοχή που σήμερα ανήκει στην Αυστραλία, ένας τεράστιος κροκόδειλος έπιασε στα τεράστια σαγόνια του και κατάπιε έναν ορνιθόποδα δεινόσαυρο που έμελλε να είναι και το τελευταίο του γεύμα. Ο κροκόδειλος πέθανε λίγο αργότερα και το απολίθωμά του ανακαλύφθηκε σήμερα με τον ολόκληρο και εν μέρει χωνεμένο δεινόσαυρο στην κοιλιά του.

Από το απολίθωμα του κροκόδειλου έλειπαν η ουρά και τα πίσω άκρα του, αλλά ο υπόλοιπος ήταν σε καλή κατάσταση. Η ονομασία του Confractosuchus sauroktonos προέρχεται από Λατινικά και Ελληνικά και σημαίνει “ο σπασμένος κροκόδειλος σαυροκτόνος”.

Οι κροκόδειλοι συνυπήρξαν με τους δεινόσαυρους κατά την Τριασική περίοδο (251-201 εκατομμύρια χρόνια πριν) και όπως υποδείκνυαν προηγούμενα ευρήματα, θεωρούσαν τους δεινόσαυρους λιχουδιά. Ωστόσο αυτή η ανακάλυψη είναι η πρώτη απόδειξη που έχουμε ότι πραγματικά έτρωγαν δεινόσαυρους.

Είναι πιθανό οι δεινόσαυροι να αποτελούσαν μία σημαντική πηγή στην τροφική αλυσίδα. Δεδομένης της έλλειψης άλλων δειγμάτων για σύγκριση, ο προϊστορικός κροκόδειλος και το τελευταίο γεύμα του θα συνεχίσουν να προσφέρουν στοιχεία για τις σχέσεις και τις συμπεριφορές των ζώων που κατοικούσαν στην Αυστραλία εκατομμύρια χρόνια πριν. – Matt White, Australian Age of Dinosaurs Museum

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Gondwana Research.