Η αμμοθύελλα του Πεκίνου ήταν τελικά κάτι πολύ χειρότερο

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
20 Μαρτίου 2021 10:56
Η αμμοθύελλα του Πεκίνου ήταν τελικά κάτι πολύ χειρότερο

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ουρανοί στο Πεκίνο έγιναν πορτοκαλί, στη χειρότερη αμμοθύελλα της δεκαετίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν ήταν ακριβώς αμμοθύελλα αλλά μια ανεμοθύελλα. Και ενώ η διαφορά μπορεί να ακούγεται ασήμαντη, είναι πολύ σημαντική για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, η διαφορά έχει να κάνει με το μέγεθος. Οι κόκκοι της άμμου είναι σωματίδια μεγαλύτερα των 0.06mm σε διάμετρο, αυτό που νιώθουμε να μας γαργαλάει στους αστραγάλους στην παραλία όταν φυσάει. Ωστόσο τα σωματίδια σκόνης είναι πολύ μικρότερα, ελαφρύτερα και ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα. Δε βασίζονται στις μικρές βαλλιστικές μετακινήσεις των κόκκων της άμμου και μπορούν να αιωρηθούν στην ατμόσφαιρα φτάνοντας οπουδήποτε στον κόσμο.

Επιπλέον, το μέγεθος των κόκκων παίζει ρόλο για την υγεία των ανθρώπων, καθώς αυτά κάτω των 10μm και ειδικά αυτά κάτω των 2.5μm είναι αρκετά μικρά για να καταλήξουν βαθιά στα πνευμόνια μας.

Χρησιμοποιώντας τα δορυφορικά δεδομένα της NASA, οι επιστήμονες είδαν τα σωματίδια να μετακινούνται σε ένα μονοπάτι από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Έπειτα, ακολουθώντας μία κυκλωνική κίνηση της ατμόσφαιρας, ανυψώθηκαν σε ύψη πάνω από τα σύννεφα. Πέρα από ασυνήθιστο μέγεθος της ανεμοθύελλας και το χρόνο στον οποίο έλαβε χώρα, είναι επίσης ασυνήθιστο να μεγαλώνουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα οι ανεμοθύελλες. Δορυφορικές φωτογραφίες από τις 14 Μαρτίου δε δείχνουν μεταφορά σκόνης, ενώ μόλις μία μέρα μετά έχει δημιουργηθεί μία τεράστια θύελλα.