Μάθαμε τι είναι αυτό το μυστηριώδες τεράστιο λευκό σύννεφο στον Άρη

Χάρη στο Mars Express
14 Μαρτίου 2021 13:23
Μάθαμε τι είναι αυτό το μυστηριώδες τεράστιο λευκό σύννεφο στον Άρη

Το 2018 η κάμερα του Mars Express της ESA, εντόπισε ένα μυστηριώδες λευκό σύννεφο πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Το μήκους 1.500 χιλιομέτρων σύννεφο έμοιαζε με μία στήλη καπνού που πήγαζε από ένα γνωστό ανενεργό ηφαίστειο και είχε παρασυρθεί από τον αέρα. Κοιτώντας τα αρχεία, οι ερευνητές αντιλήφθηκαν πως αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και βρήκαν φωτογραφίες από το 2009, 2012, 2015, ενώ παρουσιάστηκε ξανά το 2020.

Τώρα, μία νέα μελέτη βρήκε την απάντηση γύρω από το μυστήριο. Κάθε χρόνο, περίπου στην αρχή της άνοιξης ή του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο του Άρη, το Arsia Mons Elongated Cloud όπως ονομάστηκε, ξεκινά να σχηματίζεται. Την αυγή, πυκνός αέρας από τη βάση του ηφαιστείου Arsia Mons ξεκινά να αναρριχάται στη δυτική πλευρά του. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο πυκνός αέρας γίνεται πιο αραιός και η υγρασία μέσα του συμπυκνώνεται γύρω από σωματίδια σκόνης, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε στη Γη “ορθογραφική ανύψωση”.

Σε υψόμετρο 45 χιλιομέτρων ο αέρας διαστέλεται και για τις επόμενες 2.5 ώρες το σύννεφο κατευθύνεται προς τα δυτικά με ταχύτητα 600 χιλιομέτρων την ώρα πριν αποκοπεί τελικά από το ηφαίστειο. Στο μέγιστο μήκος του μπορεί να φτάσει και τα 1.800 χιλιόμετρα με 150 χιλιόμετρα πλάτος. Το μεσημέρι, όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο απόγειό του, το σύννεφο εξατμίζεται εντελώς.

Παρόλο που η κάμερα έχει χαμηλή ανάλυση (όσο μία webcam του 2003), έχει μεγάλο εύρος πεδίου – ιδανικό για να παρατηρούμε πολλά μέρη σε διαφορετικές στιγμές της μέρας – και είναι ιδανική για την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου τόσο σε μικρό όσο και σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, μπορέσαμε να μελετήσουμε το σύνολο του σύννεφου σε πολυάριθμους κύκλους ζωής του. – Jorge Hernandez Bernal, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, Ισπανία

Κατανοώντας αυτό το σύννεφο μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε το σχηματισμό του με μοντέλα τα οποία θα βελτιώσουν τη γνώση μας για τα κλιματικά συστήματα τόσο στον Άρη όσο και στη Γη. – Agustin Sanchez-Lavega, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, Ισπανία

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research.