Το SN10 της SpaceX κατάφερε να προσγειωθεί...και μετά εξερράγη (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τη δεύτερη προσπάθεια
04 Μαρτίου 2021 08:34
Το SN10 της SpaceX κατάφερε να προσγειωθεί...και μετά εξερράγη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η χθεσινοβραδινή εκτόξευση του SN10, του 10ου κατά σειρά πρωτότυπου Starship πυραύλου της SpaceX, ακυρώθηκε μία φορά πριν να καταφέρει τελικά να εκτοξευτεί με επιτυχία. Αν και η εκτόξευση αμέσως μετά από μία ακύρωση είναι από μόνη της επιτυχία, το SN10 κατάφερε να πραγματοποιήσει μερικές περίπλοκες κινήσεις στον αέρα, φτάνοντας το υψόμετρο των 10 χιλιομέτρων πάνω από την Boca Chica του Texas.

Το SN10 πραγματοποίησε ελιγμούς ακριβείας κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του χρησιμοποιώντας τα 4 αεροδυναμικά πτερύγια και τους τρεις Raptor κινητήρες, για να καταφέρει τελικά να προσγειωθεί κάθετα δίπλα από την πλατφόρμα εκτόξευσης για πρώτη φορά μετά τις αποτυχίες των SN8 και SN9. Κάπου εκεί, το livestream της SpaceX τελείωσε.

Ωστόσο οι κάμερες του livestream του καναλιού NASAspaceflight έγραφαν ακόμα όταν μερικά λεπτά αργότερα το SN10 εξερράγη σε μία τεράστια μπάλα φωτιάς.

Οι συνθήκες της έκρηξης θα ερευνηθούν, ωστόσο η δοκιμή θεωρείται άκρως επιτυχημένη, αφού το SN10 ολοκλήρωσε την αποστολή του. Ο Elon Musk, ανακοίνωσε πως το SN10 προσγειώθηκε επιτυχώς και αστειευόμενος αργότερα έκανε λόγο για τιμητική αποστρατεία του πυραύλου.