Το κινεζικό Tianwen-1 έστειλε την πρώτη του φωτογραφία του Άρη

Ετοιμάζεται να μπει σε τροχιά
07 Φεβρουαρίου 2021 09:29
Το κινεζικό Tianwen-1 έστειλε την πρώτη του φωτογραφία του Άρη

Μία μεγάλη επιτυχία για τη διαστημική εξερεύνηση κατέγραψε η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA), καθώς το σκάφος Tianwen-1 έστειλε πίσω στη Γη την πρώτη του φωτογραφία του Άρη. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία φαίνονται γεωγραφικά χαρακτηριστικά, όπως ο κρατήρας Schiaparelli και αρκετά φαράγγια στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Η φωτογραφία καταγράφηκε από απόσταση 2.2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ έκτοτε το σκάφος έχει φτάσει σε απόσταση 1 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη. Έπειτα επιβράδυνε την πορεία του με ανάφλεξη των κινητήρων του και αναμένεται να μπει σε τροχιά γύρω από τον  Άρη μέχρι της 10 Φεβρουαρίου.

Το πέντε τόνων Tianwen-1 περιλαμβάνει το orbiter, ένα lander και ένα rover που θα μελετήσει την επιφάνεια του πλανήτη. Αφού τεθεί σε τροχιά, το Tianwen-1 θα στείλει το lander του να προσεδαφιστεί στην περιοχή Utopia το Μάιο.

Να θυμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα επιχειρεί να φτάσει στον Άρη. Το επιχείρησε και το 2011 με τη βοήθεια των Ρώσων, αλλά η αποστολή απέτυχε κατά την εκτόξευση. Η Κίνα έκτοτε έχει χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια δολάρια το διαστημικό της πρόγραμμα και έχει σκοπό να κατασκευάσει διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη μέχρι το 2022.