Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου τσακώνονται για τους δορυφόρους

Κόντρα Jeff Bezos και Elon Musk
27 Ιανουαρίου 2021 10:33
Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου τσακώνονται για τους δορυφόρους

Μία σύγκρουση τιτάνων έχει ξεκινήσει με αφορμή τις τροχιές των δορυφόρων. Η SpaceX του Elon Musk ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ να φέρει τους Starlink δορυφόρους σε χαμηλότερη τροχιά από αυτήν που είχε ζητήσει στην αρχή. Η Amazon του Jeff Bezos αντέδρασε, λέγοντας πως μία τέτοια κίνηση μπορεί να φέρει παρεμβολές ή ακόμα και συγκρούσεις με τους δικούς της Kuiper δορυφόρους, τους οποίους θα εκτοξεύσει για τον ίδιο λόγο: να προσφέρει internet από το διάστημα.

Η διαφωνία των εταιριών κανονικά θα λυνόταν μέσω των κατάλληλων γραφειοκρατικών καναλιών, οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου όμως την έφεραν στη δημοσιότητα. Με ένα tweet του, ο Elon Musk τόνισε πως “δεν εξυπηρετεί το κοινό η παρεμπόδιση του Starlink σήμερα για χάρη του δορυφορικού συστήματος της Amazon το οποίο είναι στην καλύτερη αρκετά χρόνια μακριά από τη λειτουργία του”.

Η Amazon απάντησε με δήλωση στο CNBC:

Τα γεγονότα είναι απλά. Σχεδιάσαμε το Kuiper System για να αποφύγει τις παρεμβολές με το Starlink και τώρα η SpaceX θέλει να αλλάξει το σχεδιασμό του συστήματός τους. Αυτές οι αλλαγές δε δημιουργούν μόνο ένα πολύ πιο επικίνδυνο περιβάλλον για συγκρούσεις στο διάστημα, αλλά αυξάνουν και τις παρεμβολές για τους πελάτες. Παρά τα posts της SpaceX στο Twitter, είναι οι προτεινόμενες αλλαγές της SpaceX αυτές που θα παρεμποδίσουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα δορυφορικά συστήματα. Είναι ξεκάθαρο πως η SpaceX θα επωφεληθεί από την εξαφάνιση του ανταγωνισμού αν τα καταφέρουν, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του κοινού.

Το Starlink σύστημα της SpaceX περιλαμβάνει 12.000 δορυφόρους, ενώ έως τώρα έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.000. Το Project Kuiper της Amazon θα εκτοξεύσει 3.236 δορυφόρους σε χαμηλότερη τροχιά, ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα την παραγωγή τους. Να θυμίσουμε πως το Starlink θα γίνει σύντομα διαθέσιμο και στην Ελλάδα.