Ηλεκτρικά πάνω από τα μισά νέα αυτοκίνητα της Νορβηγίας το 2020

Παγκόσμιο ρεκόρ για τους Νορβηγούς
06 Ιανουαρίου 2021 10:32
Ηλεκτρικά πάνω από τα μισά νέα αυτοκίνητα της Νορβηγίας το 2020

Το 54% όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2020 στη Νορβηγία ήταν ηλεκτρικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του ανεξάρτητου Συμβουλίου Πληροφοριών Δρόμων της χώρας. Υπόψιν πως πρόκειται για καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το ποσοστό ανεβαίνει περισσότερο αν προσθέσουμε και τα υβριδικά. Μάλιστα τα αμιγώς βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα αποτέλεσαν μόλις το 8% και 9% αντίστοιχα, όλων των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2020.

Τα δημοφιλέστερα μοντέλα στη Νορβηγία είναι τα Audi e-tron, VW Golf, Hyundai Konda, Nissan Leaf και Tesla Model 3. Από τα 141.412 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν το 2020, τα 76.789 ήταν πλήρως ηλεκτρικά.

Η Νορβηγία είναι η ίδια πετρελαιοπαραγωγός χώρα, ωστόσο θέλει να γίνει η πρώτη που θα τερματίσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης μέχρι το 2025. Για να το πετύχει αυτό, έχει αφαιρέσει όλους τους φόρους στα ηλεκτρικά μοντέλα. Έτσι προσέλκυσε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες που ψάχνουν αγορές για τις νέες επενδύσεις τους στο ηλεκτρικό μέλλον.

Για τους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν υπάρχει φόρος αγοράς, δεν υπάρχει φόρος εισαγωγής, δεν υπάρχει τέλος κυκλοφορίας, δεν υπάρχει φόρος για εταιρικό στόλο αυτοκινήτων, ενώ πληρώνουν ελάχιστα ή και καθόλου για διόδια, πάρκινγκ, πλοία και άλλα. Μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιούν τις λεωφορειολωρίδες, ενώ έχουν αυξημένα οικονομικά κίνητρα για να αποσύρουν τα παλιά τους οχήματα εσωτερικής καύσης.

Το Δεκέμβριο οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυξήθηκαν, σπάζοντας ρεκόρ, αφού κατέλαβαν το 66.7% της αγοράς.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως το 2021 η Νορβηγία θα ξεπεράσει το 65% σε ηλεκτρικά οχήματα και ο στόχος του 2025 φαίνεται πως είναι πραγματοποιήσιμος.