Αποτυχία εκκίνησης του κινητήρα του VSS Unity στην πρώτη δοκιμή του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ασφαλείς οι πιλότοι
13 Δεκεμβρίου 2020 11:27
Αποτυχία εκκίνησης του κινητήρα του VSS Unity στην πρώτη δοκιμή του (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Virgin Galactic του Richard Branson πραγματοποίησε την πρώτη της δοκιμή με ενεργοποίηση κινητήρα για το “διαστημοπλάνο” της στους αιθέρες του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. Το αεροσκάφος VMS Eve μετέφερε το πυραυλοκίνητο VSS Unity σε υψόμετρο 15 χιλιομέτρων όπου και το απελευθέρωσε. Το σχέδιο από εκεί και πέρα ήταν το VSS Unity να συνεχίσει την πτήση φτάνοντας στα όρια του διαστήματος, όπου οι επιβάτες μπορούν να νιώσουν την έλλειψη βαρύτητας για λίγα λεπτά, πριν επανέλθει στην ατμόσφαιρα και προσγειωθεί στον αεροδιάδρομο. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με το σχέδιο, καθώς ο κινητήρας του USS Unity μετά από σύντομη εκκίνηση, έσβησε.

Ευτυχώς οι πιλότοι δεν έχασαν την ψυχραιμία τους και το σκάφος άρχισε την κάθοδό του ως ανεμοπλάνο και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Spaceport America. Η πτήση αυτή, όντας δοκιμαστική, δεν είχε επιβάτες παρά μόνο τους πιλότους C.J. Sturckow και Dave Mackay.

Ήταν η τρίτη πτήση του VSS Unity, με τις δύο προηγούμενες το 2018 και 2019 να δοκιμάζουν μόνο τις δυνατότητες ελεύθερης πτήσης του σκάφους χωρίς την ενεργοποίηση κινητήρα, όπως κινείται ένα ανεμόπτερο δηλαδή. Εξακόσιοι υποψήφιοι πελάτες έχουν εγγραφεί για τις διαστημικές πτήσεις τις οποίες η Virgin Galactic ελπίζει να αρχίσει το 2021 στα πλαίσια των σχεδίων της για το διαστημικό τουρισμό.

Μετά από αυτήν την αποτυχία, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσει η Virgin Galactic. Αν ήταν πετυχημένη αυτή η δοκιμή, η επόμενη θα ήταν με τον ίδιο τον Branson πριν να αρχίσει να πραγματοποιεί εμπορικές πτήσεις για τους πελάτες της. Άλλος ένας κινητήρας είναι διαθέσιμος αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση ακόμα αν η εταιρία θα ξαναδοκιμάσει την πτήση και πότε.

Οι εμπορικές πτήσεις θα περιλαμβάνουν πλήρωμα οχτώ ατόμων, δύο πιλότοι και έξι επιβάτες. Οι επιβάτες θα περνούν τριήμερη εκπαίδευση πριν την πτήση. Για να φτάσουν στα όρια του διαστήματος και να νιώσουν την έλλειψη βαρύτητας ενώ βλέπουν την καμπυλότητα της Γης από τα παράθυρα, κάθε ένας από τους 600 συμμετέχοντες έχει ήδη πληρώσει από $250.000 για το εισιτήριό του.