Τα δείγματα αστεροειδούς του Hayabusa2 επέστρεψαν στη Γη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Προσγειώθηκε στην έρημο της Αυστραλίας
06 Δεκεμβρίου 2020 10:02
Τα δείγματα αστεροειδούς του Hayabusa2 επέστρεψαν στη Γη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η κάψουλα του διαστημικού σκάφους Hayabusa2 της ιαπωνικής JAXA επέστρεψε χτες το βράδυ στη Γη, ως μία μπάλα φωτιάς, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι θερμικές ασπίδες άντεξαν, το αλεξίπτωτό του άνοιξε περίπου 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια και το σκάφος προσγειώθηκε στην έρημο της νότιας Αυστραλίας. Πληρώματα έρευνας και διάσωσης άρχισαν να ερευνούν μία περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να το εντοπίσουν και λίγο αργότερα, το πλήρωμα ενός ελικοπτέρου ανέφερε την ακριβή θέση του. Ο διαχωρισμός της κάψουλας με το ίδιο το σκάφος έγινε σε απόσταση 220.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Το Hayabusa2 εκτοξεύτηκε το 2014 και ταξίδεψε 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στον αστεροειδή Ryuguαπό τον οποίο συνέλλεξε δείγματα σε δύο πολύ κρίσιμες φάσεις της αποστολής. Πρακτικά “πυροβόλησε” τον αστεροειδή για να συλλέξει τη σκόνη που σηκώθηκε από την ανατάραξη, αποτελούμενη τόσο από δείγματα επιφανείας όσο και υπεδάφους. Αυτά τα δείγματα φέρνει πίσω στη Γη, τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν πως θα μας δώσουν απαντήσεις για το σχηματισμό του σύμπαντος και την προέλευση της ζωής. Μεγαλύτερα ουράνια σώματα όπως η Γη, περνούν φάσεις μεγάλων αλλαγών, αλλάζοντας τα υλικά της επιφάνειας και του υπεδάφους. Μικρότεροι αστεροειδείς όμως όπως ο Ryugu, δεν αλλάζουν και έτσι θεωρείται πως οι ουσίες που τον αποτελούν παραμένουν ίδιες εδώ και 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το μισό φορτίο του Hayabusa2 θα μοιραστεί μεταξύ JAXA, NASA και άλλων διεθνών οργανισμών για μελέτη και το άλλο μισό θα φυλαχθεί για το μέλλον καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία αναλύσεων. Η αποστολή του Hayabusa2 όμως δεν τελειώνει εδώ. Το σκάφος θα ολοκληρώσει μία σειρά τροχιών γύρω από τον Ήλιο που θα διαρκέσουν 6 χρόνια για να προσεγγίσει ένα νέο αστεροειδή, τον 2001 CC21 τον Ιούλιο του 2026. Σκοπός του αυτή τη φορά να φωτογραφίσει τον αστεροειδή κατά το πέρασμά του και έπειτα θα κατευθυνθεί στον κύριο στόχο του, το 1998 KY26, έναν στρογγυλό αστεροειδή διαμέτρου 30 μέτρων. Όταν τον φτάσει σε αυτόν τον Ιούλιο του 2031, θα απέχει 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Αποστολή του και εδώ να τον φωτογραφήσει, καθώς ο αστεροειδής θα περιστρέφεται στον άξονά του κάθε 10 λεπτά. Η περίπτωση να επιχειρήσει προσεδάφιση είναι μάλλον απίθανη, πρώτον λόγω της ταχείας περιστροφής του αστεροειδούς και δεύτερον επειδή μάλλον δε θα έχει αρκετά καύσιμα να επιστρέψει στη Γη. Σε κάθε περίπτωση, το Hayabusa 2 αποτελεί ήδη μία τεράστια επιτυχία της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας.