Επιστήμονες ανακαλύπτουν το λόγο πίσω από τα προβλήματα υγείας στο διάστημα

Η λύση ίσως να υπάρχει ήδη
29 Νοεμβρίου 2020 12:41
Επιστήμονες ανακαλύπτουν το λόγο πίσω από τα προβλήματα υγείας στο διάστημα

Η ζωή στο διάστημα δεν είναι εύκολη. Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις της στη βιολογία των έμβιων οργανισμών και ειδικότερα στους αστροναύτες. Μία μεγάλη μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2015 με τον αστροναύτη Scott Kelly, ο οποίος πέρασε περισσότερο συνεχόμενο χρόνο από όλους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 340 μέρες. Συνολικά, σε τέσσερις αποστολές, πέρασε 522 μέρες στο διάστημα. Ωστόσο η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις στην υγεία του αστροναύτη και όχι στην πηγή των προβλημάτων.

Τώρα, μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell, απέδειξε πως η πηγή των προβλημάτων υγείας και της αλλαγής της φυσιολογίας των αστροναυτών, είναι τα μιτοχόνδρια, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα για το μεταβολισμό των βιολογικών μακρομορίων που προσλαμβάνουν οι οργανισμοί με τις τροφές. Είναι δηλαδή τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του σώματός μας.

Βρήκαμε έναν ενιαίο μηχανισμό ο οποίος εξηγεί τους τύπους των αλλαγών που βλέπουμε στο σώμα όσο αυτό είναι στο διάστημα και μάλιστα από κάτι που δεν το περιμέναμε. Τα πάντα απορυθμίζονται και όλα ξεκινούν από τα μιτοχόνδρια. – Afshin Beheshti, επικεφαλής ερευνητής

Όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά να συγκρίνουμε ιστούς ποντικιών από διαφορετικές αποστολές, παρατηρήσαμε πως η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία εμφανιζόταν συνεχώς. Είτε κοιτούσαμε για προβλήματα στα μάτια ή στο συκώτι, πάντα καταλήγαμε στα μιτοχόνδρια ως την πηγή του προβλήματος.

Τα νέα δεδομένα των αστροναυτών ενίσχυσαν αυτήν την υπόθεση. Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο σώμα του Scott Kelly εξηγούνται από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων του. Το αίμα και τα ούρα 59 ακόμα αστροναυτών, πρόσφεραν περισσότερες αποδείξεις για αλλαγή της μιτοχονδριακής δραστηριότητας στο διάστημα.

Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για να καταλάβουμε πώς μπορούν να σώματά μας να επιβιώσουν εκτός Γης. Και τα καλά νέα είναι πως αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορούμε ήδη να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε. Μπορούμε να δούμε αντίμετρα και φάρμακα που χρησιμοποιούμε ήδη για να αντιμετωπίσουμε τις μιτοχονδριακές διαταραχές στη Γη, για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν στο διάστημα.

Το μέλλον της διαστημικής βιολογίας μόλις αρχίζει…