Οι αστροναύτες θα έχουν πλέον το δικό τους ψυγείο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Θα μπορούν να συντηρούν μέχρι και παγωτό
09 Οκτωβρίου 2020 10:57
Οι αστροναύτες θα έχουν πλέον το δικό τους ψυγείο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η σίτιση των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι ο εφιάλτης κάθε καλοφαγά, μιας και τα περισσότερα γεύματά τους απαιτούν από αυτούς να ρουφούν μία κρέμα θρεπτικών συστατικών από σακουλάκια με καλαμάκι. Απουσία κάποιου ψυγείου, τα φαγητά πρέπει να επεξεργάζονται ώστε να μη χαλάνε και συνήθως απαιτούν την ανάμιξή τους με νερό για να έρθουν στη βρώσιμη μορφή τους θυμίζοντας βασανιστικά τις καλές μέρες στη Γη. Ευτυχώς, οι μέρες των νερωμένων snacks φτάνουν στο τέλος τους, χάρη στο καινοτόμο ψυγείο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο του Colorado, με την ταιριαστή ονομασία Freezer Refrigerator Incubator Device for Galley and Experimentation (FRIDGE).

Δύο από αυτά τα ψυγεία θα φτάσουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την αποστολή ανεφοδιασμού Cygnus NG-14. Έχουν το μέγεθος ενός φούρνου μικροκυμάτων και θα έχουν ως αποκλειστική χρήση τη συντήρηση φαγητού για τους αστροναύτες, τόσο το φρέσκο που θα έρχεται από τη Γη, όσο και αυτό που αναπτύσσεται από το υδροπονικό τμήμα του σταθμού. Ακόμα έξι μονάδες θα μεταφερθούν μελλοντικά για την αποθήκευση υλικών που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας.

Δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη ούτε ανεμιστήρες, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία του. Ένα κανονικό ψυγείο στη Γη είναι καυτό στο πίσω μέρος του. Δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό στο διάστημα. Ο ζεστός αέρας δεν ανεβαίνει ψηλά στη μικροβαρύτητα. Μένει στατικός και μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση, οπότε πρέπει να ξεφορτωθείς τη θερμότητα με άλλο τρόπο. Ο ISS έχει ένα υδρόψυκτο σύστημα ψύξης το οποίο θα συνδέσουμε απευθείας για να αποβάλλουμε τη θερμότητα και να κρατήσουμε το σύστημα δροσερό. – Robby Aaron, BioServe Space Technologies

Tags: