Μύκητες από το Τσερνόμπιλ ίσως να είναι η λύση στην προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις βάσεις του Άρη
29 Ιουλίου 2020 11:34
Μύκητες από το Τσερνόμπιλ ίσως να είναι η λύση στην προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχουν οι αστροναύτες, είναι η έκθεσή τους στην κοσμική ακτινοβολία, καθώς δεν προστατεύονται από την ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της Γης. Μάλιστα, μελέτες για τους μελλοντικούς αστροναύτες του Άρη, έδειξαν πως ένα και μόνο ταξίδι στον Άρη είναι αρκετό για να απορροφήσει ο άνθρωπος το 60% της μέγιστης επιτρεπόμενης ακτινοβολίας της ζωής του. Υπάρχουν πολλές έρευνες επιστημόνων που προσπαθούν να προστατέψουν τους αστροναύτες, μία όμως είναι πιο…οργανική από τις άλλες.

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Stanford University, εξερευνούν μία νέα μέθοδο που περιλαμβάνει μύκητες οι οποίοι είναι αρκετά ανθεκτικοί στην ακτινοβολία για να αναπτυχθούν στο Τσερνόμπιλ. Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο μύκητα είναι πως κατάφερε να αναπτυχθεί σε ένα άκρως ραδιενεργό μέρος. Ο Cladosporium sphaerospermum όπως ονομάζεται, όχι μόνο μπορεί να απορροφήσει ακτινοβολία, αλλά  μπορεί και να τη μετατρέψει σε ενέργεια για δική του χρήση. Συγκεκριμένα πραγματοποιεί ραδιοσύνθεση, μετατρέποντας την ακτινοβολία Γ σε χημική ενέργεια.

Η ομάδα των επιστημόνων θέλησε να δει πώς θα ανταποκριθεί ο μύκητας στην κοσμική ακτινοβολία και έτσι τον έστειλαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο μύκητας επιβίωσε χωρίς πρόβλημα σε περιβάλλον μικροβαρύτητας. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μία “ασπίδα” 21 εκατοστών θα αδρανοποιήσει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την ακτινοβολία που θα λάβει κάποιος ταξιδεύοντας στον Άρη, σε σχέση με αυτή που θα  λάβει κάποιος στη Γη. Μάλιστα, αν συνδυαστεί στα κτίρια με το έδαφος του Άρη, το πάχος της ασπίδας μπορεί να πέσει στα 9 εκατοστά.