Αποτυχημένη η εκτόξευση της Rocket Lab, χάθηκαν οι δορυφόροι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Electron πύραυλος έχασε ισχύ στο δεύτερο στάδιο της πτήσης
05 Ιουλίου 2020 09:56
Αποτυχημένη η εκτόξευση της Rocket Lab, χάθηκαν οι δορυφόροι (ΒΙΝΤΕΟ)

Η 13η εκτόξευση της Rocket Lab ήταν και άτυχη, αφού ο Electron πύραυλος δεν κατάφερε να φτάσει σε τροχιά, πέφτοντας πάλι στη Γη, καταστρέφοντας τους δορυφόρους που κουβαλούσε ως φορτίο.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος από τη Νέα Ζηλανδία. Η πτήση συνεχίστηκε κανονικά για τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, αλλά έξι περίπου λεπτά μετά την εκτόξευση, όταν ο πύραυλος βρισκόταν στο δεύτερο στάδιο της πτήσης, το live video πάγωσε και η ομάδα της Rocket Lab ανακοίνωσε πως ο πύραυλος άρχισε να χάνει ισχύ και κατ’ επέκταση υψόμετρο. Έπειτα το livestream διακόπηκε από την εταιρία για να ανακοινώσει πως ο πύραυλος έχει χαθεί.

Η αποστολή – με μία δόση ειρωνείας από ότι αποδείχθηκε – είχε την ονομασία “Pics Or It Didn’t Happen” και μετέφερε κυρίως μικρούς δορυφόρους με οπτικές τεχνολογίες απεικόνισης της Γης σε υψηλή ανάλυση. Ο CEO της Rocket Lab, Peter Beck ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες του και υποσχέθηκε να εντοπίσουν σύντομα το πρόβλημα και να επιστρέψουν στην πλατφόρμα εκτόξευσης.

Ο Will Marshal, CEO της Planet, μίας εκ των εταιριών που είχαν δορυφόρους στον πύραυλο, ανακοίνωσε την απώλεια των δορυφόρων στο Twitter και επισήμανε πως ενώ δεν είναι το αποτέλεσμα που περιμένανε, το ρίσκο της απώλειας των δορυφόρων σε μία εκτόξευση λαμβάνεται πάντα υπόψη.

Η Rocket Lab έχει πραγματοποιήσει συνολικά 12 εκτοξεύσεις πριν από αυτήν και έχει φέρει σε τροχιά 53 δορυφόρους. Από αυτές, μόνο η πρώτη εκτόξευση ονόματι “It’s a Test”, ήταν αποτυχημένη καθώς ο πύραυλος δεν κατάφερε να φτάσει σε τροχιά.