ΕΚΤΑΚΤΟ: Απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο Δευτέρα

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο “Άρτεμις”
22 Μαρτίου 2020 15:48
ΕΚΤΑΚΤΟ: Απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο Δευτέρα

Με διάγγελμα που απεύθυνε προς τον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πως από αύριο Δευτέρα στις 06:00 το πρωί τίθεται σε ισχύ πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ενήμερη είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κομμάτων. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από φαινόμενα πλήρους αγνόησης των οδηγιών για το #ΜένουμεΣπίτι από μία μερίδα πολιτών οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο.

Στόχος είναι το σταμάτημα των άσκοπων μετακινήσεων, ενώ θα επιτρέπονται μόνο αυτές προς εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων. Όποιος πολίτης θέλει να μετακινηθεί εκτός σπιτιού θα πρέπει να φέρει μαζί του την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Επιπλέον θα επιτρέπονται μετακινήσεις για λόγους υγείας ή για λόγους παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους, ευπαθή άτομα και παιδιά. Προβλέπεται επίσης και σύντομη μετακίνηση κοντά στον τόπο κατοικίας για τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο €150 για κάθε παράβαση. Για κάθε μετακίνηση θα πρέπει να συμπληρώνεται μία αντίστοιχη φόρμα (έντυπη ή με SMS) ή ακόμα και υπεύθυνη δήλωση.

Εξαιρούνται από τα μέτρα τα μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Στην καθιερωμένη ενημέρωση προς τους πολίτες, ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι καθολική και επιτρέπονται μόνο οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία
  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για τις μετακινήσεις θα υπάρχουν δύο έγγραφα. Το έγγραφο τύπου Α αφορά τις μετακινήσεις για εργασία και ο εργαζόμενος το φέρει υποχρεωτικά μαζί του. Για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά το έγγραφο τύπου Β.

Η λειτουργία των επιχειρήσεων που είναι έως τώρα ανοιχτές συνεχίζεται κανονικά υπό το αυστηρό πλαίσιο των κανόνων που θέτει ο περιορισμός κυκλοφορίας. Τα ΜΜΜ λειτουργούν αλλά περιορίζουν τα δρομολόγια τους. Μετακινήσεις με ιδιωτικά οχήματα επιτρέπονται με τον οδηγό και μόνο έναν επιβάτη. Επίσης απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Όλες οι οδηγίες καθώς και τα δύο έγγραφα τύπου Α και Β έχουν αναρτηθεί στο forma.gov.gr. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να συμπληρώσει απλά ένα λευκό χαρτί με το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνση κατοικίας του, τον προορισμό του, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή. Επιπλέον μπορείτε να στείλετε SMS στον πενταψήφιο 13033 εντελώς δωρεάν, γράφοντας έναν αριθμό από το 1 έως το 6 (ανάλογα με το σκοπό μετακίνησης όπως αναφέρονται αυτοί στη λίστα παραπάνω), κενό, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας σας.