Πτήσεις-φαντάσματα στην Ευρώπη με άδεια αεροπλάνα λόγω κορωνοϊού

Γιατί επιμένουν να πετούν χωρίς επιβάτες;
09 Μαρτίου 2020 09:29
Πτήσεις-φαντάσματα στην Ευρώπη με άδεια αεροπλάνα λόγω κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τις διασυνοριακές μεταφορές, με τις αεροπορικές εταιρίες να νιώθουν το χτύπημα πιο έντονα, αφού ο φόβος των ανθρώπων τους αποτρέπει από το να ταξιδέψουν. Η έλλειψη επιβατών σε συνδυασμό με έναν ευρωπαϊκό κανονισμό περί αεροδρομίων, έχει ως αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να βλέπουμε πτήσεις-φαντάσματα, χωρίς επιβάτες, ξοδεύοντας χιλιάδες λίτρα καυσίμου και εκπέμποντας τόνους διοξειδίου του άνθρακα και άλλα αέρια θερμοκηπίου.

Γιατί λοιπόν οι αεροπορικές εταιρίες επιμένουν να πραγματοποιούν πτήσεις χωρίς επιβάτες; Η απάντηση κρύβεται σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης υπό τις αρχές της ουδετερότητας, της διαφάνειας και της μη-διάκρισης, πρέπει να έχουν μία διαρκή παρουσία σε αυτά. Αν μία αεροπορική εταιρία δε χρησιμοποιήσει το 80% των θέσεών της που έχει λάβει για ένα συγκεκριμένο αεροδρόμιο, κινδυνεύει να χάσει αυτές τις θέσεις από ανταγωνιστική εταιρία μετά την ετήσια αξιολόγησή της από κρατικούς φορείς. Πρακτικά, οι εταιρίες πρέπει να αποδείξουν πως έχουν τη ζήτηση που απαιτείται για να διατηρούν τα αεροπλάνα τους σε αυτά τα αεροδρόμια και σε συγκεκριμένα terminals.

Σύμφωνα με το International Air Transport Association, η αεροπορική βιομηχανία έχει δεχτεί χτύπημα $113 δισεκατομμυρίων σε χαμένες πωλήσεις εισιτηρίων αφού οι άνθρωποι αποφεύγουν να ταξιδέψουν λόγω του κορωνοϊού, ενώ δεν έχει υπολογιστεί ακόμα το κόστος των άδειων πτήσεων.