Τι γίνεται αν κάποιος δε βάλει το smartphone του σε ‘Flight Mode’;

Και γιατί το δίλημμα σύντομα δε θα έχει νόημα
15 Ιουλίου 2023 18:00
Τι γίνεται αν κάποιος δε βάλει το smartphone του σε ‘Flight Mode’;

Το καλοκαίρι και οι ζέστες έχουν φτάσει για τα καλά και, αναμενόμενα, πολλοί έχουν αρχίσει να ξεσκονίζουν τα διαβατήριά τους και να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους, έτοιμοι να ξεκινήσουν τις διακοπές τους. Όλα τα ταξίδια όμως, και ειδικότερα τα αεροπορικά, έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και τους δικούς τους κανόνες. Ένας τέτοιος κανόνας περιστρέφεται γύρω από έναν -αναπόσπαστο πλέον- σύντροφο κάθε ταξιδιώτη, το smartphone, και το συχνά παρεξηγημένο χαρακτηριστικό της "Λειτουργίας Πτήσης".

Η λειτουργία πτήσης είναι μια ρύθμιση όχι μόνο για τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και για τους φορητούς υπολογιστές και άλλες φορητές συσκευές που, όταν ενεργοποιείται, παγώνει πολλές από τις λειτουργίες μετάδοσης σημάτων. Αυτό περιλαμβάνει τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, μέχρι και το Wi-Fi και το Bluetooth που μπορούν όμως να ενεργοποιηθούν στη συνέχεια. Επομένως, όσο η συσκευή σας βρίσκεται σε λειτουργία πτήσης, δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε ή να λάβετε κλήσεις, να στείλετε ή να λάβετε SMS μηνύματα ή να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες δεδομένων.

Γιατί όμως πρέπει να βάζουμε τα τηλέφωνά μας σε λειτουργία πτήσης;

Ο κύριος λόγος αφορά την πιθανότητα των ηλεκτρονικών παρεμβολών. Τα σήματα που εκπέμπονται από τα smartphones θα μπορούσαν θεωρητικά να επηρεάσουν τα συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης του αεροσκάφους. Τις πρώτες ημέρες των κινητών τηλεφώνων, οι ανησυχίες αυτές ήταν πολύ πιο έντονες λόγω των λιγότερο εξελιγμένων συστημάτων της εποχής.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας όμως, όλα τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι πλέον σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν πιθανές ηλεκτρονικές παρεμβολές. Ωστόσο, έχει επικρατήσει το “better safe than sorry”, όπως λένε και οι Αμερικανοί, καθώς πιθανοί κίνδυνοι, όσο μικροί και αν είναι, παραμένουν. Είναι σαν τη ζώνη στο αυτοκίνητο - οι πιθανότητες ατυχήματος μπορεί να είναι μικρές, αλλά το μέτρο ασφαλείας εξακολουθεί να είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, ένα άλλος λόγος για τη λειτουργία πτήσης που ίσως να μην σας είχε περάσει από το μυαλό είναι η υπερφόρτωση των ίδιων των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Όταν πετάτε σε χαμηλό υψόμετρο κατά την απογείωση και την προσγείωση, υπάρχει η πιθανότητα τα smartphones να μεταπηδούν από τον έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας στον άλλο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας άσκοπη πίεση στις υποδομές. Φανταστείτε εκατοντάδες τηλέφωνα σε ένα αεροπλάνο και το καθένα από αυτά να προσπαθεί να συνδεθεί σε διάφορους επίγειους πύργους κινητής τηλεφωνίας με μεγάλη ταχύτητα.

Τι συμβαίνει λοιπόν αν κάποιος δεν βάλει το κινητό του σε λειτουργία πτήσης;

Στην πραγματικότητα, ένα απλό τηλέφωνο δεν θα προκαλέσει ξαφνικά ένα αεροπλάνο να πέσει από τον ουρανό και να βρεθεί στο ωκεανό ή στο...Τρίγωνο των Βερμούδων. Μάλιστα, μια έρευνα του 2017 από την Allianz Travel Insurance διαπίστωσε ότι το 17,2% των επιβατών δεν βάζουν ποτέ το τηλέφωνό τους σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι μπορεί να συμβεί, επειδή οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ κινητών τηλεφώνων και αεροπλάνων δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος.

Πιθανώς, η παράλειψη της λειτουργία πτήσης να οδηγήσει σε κάποια ανεπαίσθητη επίπτωση. Για παράδειγμα, οι πιλότοι ή οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μπορεί να ακούσουν μια μικρή, ενοχλητική παρεμβολή στα ακουστικά τους.

Βέβαια, ο Dan Bubb, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας και πρώην πιλότος αεροπορικής εταιρείας, δήλωσε στο Travel + Leisure ότι υπάρχει η πιθανότητα να επηρεαστούν όργανα πλοήγησης, όπως το ραδιοϋψόμετρο που είναι κρίσιμο για τις προσγειώσεις σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας.

"Αν δεν κλείσετε το τηλέφωνό σας, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα όργανα πλοήγησης".

Η απάντηση λοιπόν "μάλλον δε θα συμβεί τίποτα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις" είναι κάπως σύνθετη και κουβαλά αρκετή δόση αβεβαιότητας, αλλά πράγματι το θέμα δεν έχει μελετηθεί σαε βάθος. Όπως και να 'χει, σύντομα η όλη συζήτηση μπορεί να ανήκει στο παρελθόν…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με νέα απόφασή της από το Νοέμβριο του 2022 απαιτεί την εγκατάσταση 5G δικτύων στα αεροσκάφη, επιτρέποντας στους επιβάτες να επικοινωνούν ελεύθερα και να κάνουν κλήσεις.

Αυτό είναι εφικτό επειδή ορίστηκαν συγκεκριμένες συχνότητες του φάσματος για τα ευρωπαϊκά δίκτυα, με αρκετό διαχωρισμό μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν τα κρίσιμα όργανα που διαφορετικά μπορεί να είχαν προβλήματα παρεμβολών, όπως το ραδιοϋψόμετρο.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2023 αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή των νέων κανόνων της ΈΕ, οπότε πολύ σύντομα θα μείνει στο παρελθόν το συνήθειο του Flight Mode, όπως όλα δείχνουν.

Tags: