Το υπερηχητικό X-59 της NASA είναι έτοιμο για την παρθενική του πτήση

Με την αποστολή Quesst
11 Ιουλίου 2023 10:22
Το υπερηχητικό X-59 της NASA είναι έτοιμο για την παρθενική του πτήση

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες του υπερηχητικού αεροσκάφους “Tranquil”, καθώς αυτό περιμένει την παρθενική του πτήση. Το μοντέλο είναι το X-59 το οποίο βρίσκεται στο υπόστεγο της Lockheed Martin στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, με τη NASA να ανακοινώνει πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις δοκιμές για να ελέγξει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του X-59.

Η καινοτομία που φέρνει το X-59 έγκειται στο γεγονός πως θα μπορεί να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από τη στεριά, χωρίς να ενοχλεί με το θόρυβο τους κατοίκους των πόλεων, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους πτήσεις μεταξύ προορισμών. Η αποστολή Quesst έχει δύο κύριους στόχους.

Πρώτον, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του X-59 έγιναν με τεχνολογία αιχμής για να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση του υπερηχητικού κρότου, του εκκωφαντικού κρότου δηλαδή που προκαλείται από τη διάβαση του φράγματος του ήχου ο οποίος γίνεται αντιληπτός και από το έδαφος.

Δεύτερον, οι επερχόμενες πτήσεις του X-59 στις ΗΠΑ θα συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα για την ακουστική αντίληψη του αεροσκάφους από τους ανθρώπους και τα συλλεχθέντα δεδομένα θα δοθούν σε νομοθετικούς θεσμούς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι νομοθεσίες που θα προκύψουν από αυτά τα δεδομένα θα ανοίξουν το δρόμο για υπερηχητικές πτήσεις πάνω από στεριά, μειώνοντας το χρόνο των πτήσεων σημαντικά τόσο για εμπορικές όσο και για επιβατικές πτήσεις.

Είμαστε στο μεταίχμιο για να γράψουμε ιστορία στην αεροπλοΐα, φέρνοντας την επανάσταση στην υπερηχητική πτήση, κάνοντάς την όχι μόνο ασφαλή και βιώσιμη αλλά και σημαντικά πιο ήσυχη. – Peter Coen, επικεφαλής αποστολής Quesst

Η NASA θα ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις του X-59 το 2024. Οι κάτοικοι των πόλεων στις οποίες θα πετάξει το αεροσκάφος θα κληθούν να μοιραστούν την εμπειρία τους όταν το X-59 περνάει από πάνω τους. Όταν ολοκληρωθεί η αποστολή το 2027, τα δεδομένα θα μοιραστούν σε νομοθέτες, οδηγώντας σε μεγάλες αλλαγές στους χρόνους των πτήσεων.