Destinus 3: Φρανκφούρτη-Σαγκάη σε λιγότερο από 3 ώρες με υδρογόνο για καύσιμο

Το μέλλον των υπερηχητικών πτήσεων
23 Ιουνίου 2023 10:15
Destinus 3: Φρανκφούρτη-Σαγκάη σε λιγότερο από 3 ώρες με υδρογόνο για καύσιμο

Κατά τη διάρκεια του Paris Air Show, μία ευρωπαϊκή startup εταιρία αεροδιαστημικής αποκάλυψε περήφανα το τρίτο πρωτότυπό της αεροσκάφος. Η Destinus από την ίδρυσή της, έχει σκοπό να αναπτύξει υπερηχητικά επιβατικά αεροπλάνα τα οποία χρησιμοποιούν αποκλειστικά για καύσιμο υδρογόνο.

Το Destinus 3 ήταν το σκάφος που αποκαλύφθηκε και θα χρησιμοποιηθεί για τις δοκιμές της εταιρίας μέσα στο 2024. Στις αρχές του επόμενου έτους η Destinus θέλει να ενσωματώσει ένα υπερσύγχρονο σύστημα αυτόματου πιλότου στο Destinus 3.

Μέχρι το 2030, η Destinus σκοπεύει να δώσει στην κυκλοφορία ένα τελικό προϊόν, ένα αεροσκάφος υδρογόνου το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει επιβάτες από την Φρανκφούρτη στη Σαγκάη σε λιγότερο από 3 ώρες. Αν το πετύχει, το σίγουρο είναι πως θα φέρει την επανάσταση στην αεροπλοΐα, τόσο όσον αφορά τους χρόνους ταξιδιού όσο και την πηγή καυσίμου.

Η επιλογή του υδρογόνου ως καύσιμο έγινε λόγω της εκπληκτικής θερμαντικής αξίας του και τις αξιοσημείωτες δυνατότητες ψύξης. Για να βελτιώσει τις επιδόσεις, η Destinus τοποθέτησε ειδικούς turbojet κινητήρες οι οποίοι συνοδεύονται και από afterburner για επιπλέον ώθηση όταν χρειάζεται.

Η Destinus οραματίζεται την κυκλοφορία του Destinus S μεταξύ 2030 και 2032, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει  25 επιβάτες, ξεπερνώντας την ταχύτητα του θρυλικού Concorde. Αργότερα, θα ακολουθήσει και το Destinus L το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει 400 επιβάτες, πιάνοντας ταχύτητες Mach 6.