Βρέθηκε το χαμένο αεροπλάνο της Amelia Earhart (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Χάθηκε το 1937
31 Ιανουαρίου 2024 10:58
Βρέθηκε το χαμένο αεροπλάνο της Amelia Earhart (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η Aimilia Earhart ήταν μία από τις πρωτοπόρους στην ιστορία της αεροπλοΐας. Το 1937, σε ηλικία 39 ετών, μαζί με τον 44χρονο Fred Noonan ξεκίνησαν ένα μακρινό ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Σε ένα από τα τελευταία σκέλη του ταξιδιού, απογειώθηκαν από την Παπούα Νέα Γουινέα με σκοπό να διασχίσουν 4.000 χιλιόμετρα και να ανεφοδιαστούν στο Howland Island, ανάμεσα από την Αυστραλία και την Χαβάη. Δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και η εξαφάνιση αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της αεροπλοΐας, συναρπάζοντας τους ιστορικούς για δεκαετίες, ενώ υπήρξε έμπνευση για βιβλία, ταινίες και θεωρίες συνομωσίας. Η επικρατούσα θεωρία ήταν πως το αεροπλάνο τους ξέμεινε από καύσιμα στον Ειρηνικό ωκεανό.

Τώρα, η ιδιωτική εταιρία εξερεύνησης του βυθού, Deep Sea Vision, έδωσε στη δημοσιότητα μία εικόνα από σόναρ, η οποία θεωρεί πως απεικονίζει το χαμένο Lockheed Electra της Aimilia Earhart. Η θολή εικόνα καταγράφηκε από μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος σε βάθος 5.000 μέτρων και “αποκαλύπτει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο μοναδικό σχεδιασμό της ουράς και το μέγεθος του ιστορικού αεροσκάφους”.

Πάντα πιστεύαμε πως θα προσπαθούσε να κάνει μία ομαλή προσθαλάσσωση και αυτό που βλέπουμε στην εικόνα σόναρ ταιριάζει με την ιδέα πως το σκάφος δεν καταστράφηκε.

Η έρευνα διήρκησε 90 μέρες και κάλυψε 13.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα του ωκεανού, όντας μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες έρευνες συνδυαστικά. Η DSV κρατά την ακριβή τοποθεσία του ευρήματος μυστική και σχεδιάζει περισσότερες έρευνες.

Η έρευνα της DSV βασίστηκε στην “Date Line Theory” που ανέπτυξε μία πρώην επιστήμονας της NASA το 2010, η Liz Smith. Σύμφωνα με τη θεωρία της, ο Noonan ξέχασε να γυρίσει το ημερολόγιο μία μέρα πίσω καθώς πετούσαν πάνω από την International Date Line, οδηγώντας σε λάθος υπολογισμό της πλοήγησης βάσει ουράνιων σωμάτων, με αποτέλεσμα να βρεθούν 100 χιλιόμετρα πιο δυτικά από την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Η Earhart ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας μόνη της τον Ατλαντικό ωκεανό το 1932. Στις 20 Μαΐου 1937 ξεκίνησε με τον Noonan από το Oakland της California με την ελπίδα να γίνει και η πρώτη γυναίκα που έκανε το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.