Το πρωτότυπο Starship της SpaceX εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας test-fail-fix
02 Μαρτίου 2020 11:10
Το πρωτότυπο Starship της SpaceX εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής (ΒΙΝΤΕΟ)

Το δεύτερο πρωτότυπο Starship – μετά το Mark 1 - καταστράφηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής πίεσης στη Boca Chica του Τέξας. Το Starship SN1 της SpaceX, υποβλήθηκε σε δοκιμή πίεσης όντας γεμάτο με υγρό άζωτο, χωρίς όμως ευτυχώς να διαθέτει τη μύτη του σκάφους ή τους Raptor κινητήρες. Οι αρχικές αναφορές κάνουν λόγο για δομική κατάρρευση λόγω πίεσης στη δεξαμενή.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο, όπου εμφανίζεται ο κύλινδρος από ανοξείδωτο ατσάλι να πετάγεται στον αέρα με μία εντυπωσιακή έκρηξη, πριν πέσει και πάλι στο έδαφος ως μία άμορφη μάζα σιδερικών.

Αναφορές για τραυματισμούς δεν υπήρξαν και ενώ η έκρηξη πάει πίσω τον προγραμματισμό της SpaceX, αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της εταιρίας για δοκιμή-αποτυχία-διόρθωση. Η συγκεκριμένη έκδοση του Starship δε θα έβλεπε ποτέ μία πραγματική διαστημική πτήση, αφού κατασκευάστηκε για να πραγματοποιήσει μία υποτροχιακή πτήση μικρής διάρκειας σε υψόμετρο 20 χιλομέτρων.

Το υπό κατασκευή Starship SN2 θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμαστικές πτήσεις και περιλαμβάνει βελτιωμένες τεχνικές συγκόλλησης και παραγωγής.