Αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο και στους δρόμους της Μόσχας

Το “μεγαλύτερο σύστημα του κόσμου” ισχυρίζεται η εταιρία
01 Φεβρουαρίου 2020 09:50
Αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο και στους δρόμους της Μόσχας

Λίγες μέρες μετά το Λονδίνο  και η Μόσχα εισάγει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο από τις κάμερες ασφαλείας στους δρόμους.

Το λογισμικό ονομάζεται FindFace και έρχεται από την NtechLab η οποία υπόσχεται να φέρει “το τέλος της ανωνυμίας” με την εφαρμογή της. Βασισμένο σε δεκάδες χιλιάδες κάμερες στους δρόμους της Μόσχας, θεωρείται πως είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπου στον πλανήτη. Η εφαρμογή ξεκίνησε το 2010 όπου επέτρεπε στους χρήστες να ταιριάξουν τη φωτογραφία κάποιου με το social media προφίλ του στο Vkontakte, το αντίστοιχο Facebook της Ρωσίας.

Έκτοτε η εταιρία ανέλαβε κυβερνητικά συμβόλαια, αποκαλύπτοντας πως έλαβε τουλάχιστον $3.2 εκατομμύρια για να εφαρμόσει τα συστήματά της στη ρωσική πρωτεύουσα. Η λέξη κλειδί εδώ είναι ο “πραγματικός χρόνος”, αφού το λογισμικό μπορεί να βλέπει και να συγκρίνει ακαριαία πρόσωπα με τις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας.

Η αστυνομία θα δημιουργήσει λίστες υπόπτων τους οποίους θα ψάχνει το λογισμικό στις κάμερες διαρκώς. Αν βρεθεί αντιστοιχία, θα στέλνεται ειδοποίηση σε αστυνομικούς στην περιοχή που θα έχουν εγκατεστημένη την εφαρμογή της NtechLab.

Πολλοί ανησυχούν για ένα “μεγάλο αδερφό” υπό τον Πούτιν, σε ένα κράτος που δε φημίζεται για την ανοχή του στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ μεγάλο έχει αποδειχτεί έως τώρα το περιθώριο σφάλματος σε αντίστοιχα συστήματα. Ο CEΟ της NtechLabs όμως, Alex Minin, έχει άλλη άποψη.

Όταν οργανωθεί προσεκτικά, το σύστημα όχι μόνο είναι ακίνδυνο για τον απλό κόσμο, αλλά βοηθάει πολύ στον εντοπισμό τρομοκρατών, εγκληματιών, παιδόφιλων και πορτοφολάδων, βοηθώντας την αστυνομία να τους αναγνωρίσει σε δευτερόλεπτα και να τους συλλάβει σε ώρες αντί για μέρες και βδομάδες. Το λογισμικό από μόνο του δεν παραβιάζει κανένα νόμο ούτε βλάπτει κανένα.