Ο Trump θέλει να ξεκλειδώσει η Apple τα τηλέφωνα εγκληματιών

Ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του στο εμπόριο
15 Ιανουαρίου 2020 11:01
Ο Trump θέλει να ξεκλειδώσει η Apple τα τηλέφωνα εγκληματιών

Ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων είναι έτοιμος να ξεκινήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με την Apple. Αυτή τη φορά, με αφορμή την αίτηση του FBI προς την Apple να ξεκλειδώσει δύο τηλέφωνα που θεωρείται πως σχετίζονται με τους πυροβολισμούς σε ναυτική βάση στην Πενσακόλα το Δεκέμβριο και την αδυναμία συμμόρφωσης της Apple.

Ο Trump λοιπόν θεωρεί πως η Apple αρνείται να κάνει το πατριωτικό της καθήκον και να ξεκλειδώσει τις συσκευές εγκληματικών στοιχείων, τη στιγμή που αυτός και η κυβέρνησή του βοηθούν συνεχώς την Apple σε θέματα εμπορίου.

Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, William Barr, λέγοντας πως η Apple δεν έχει προσφέρει “ουσιαστική βοήθεια” στο FBI. Από τη μεριά της η Apple ισχυρίζεται πως έχει παραδώσει όσα στοιχεία είχαν γίνει back up στους iCloud servers της, ολόκληρα gigabytes δεδομένων μέσα σε λίγες ώρες από την κατάθεση του αιτήματος. Ωστόσο δεν μπορεί να “ξεκλειδώσει” το ίδιο το iPhone χωρίς να θέσει σε κίνδυνο βασικά στοιχεία της ασφάλειας του iOS.

Τρέφουμε το μεγαλύτερο σεβασμό για τις υπηρεσίες του νόμου και πάντα δουλεύαμε συνεργατικά για να βοηθήσουμε στις έρευνές τους. Όταν το FBI ζήτησε πληροφορίες από εμάς σχετικές με την υπόθεση πριν ένα μήνα, τους δώσαμε όλα τα δεδομένα που είχαμε στην κατοχή μας και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε με δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα. – Apple

Η Ένωση Αστικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ (ACLU) εξέδωσε με τη σειρά της και αυτή ανακοίνωση:

Η απαίτηση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και αντισυνταγματική και μπορεί να μειώσει την ασφάλεια εκατομμυρίων iPhones. Η ισχυρή κρυπτογράφηση επιτρέπει στις θρησκευτικές μειονότητες που αντιμετωπίζουν τη γενοκτονία, όπως οι Uyghurs στην Κίνα και τους δημοσιογράφους που ερευνούν πανίσχυρα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, να επικοινωνούν με ασφάλεια μεταξύ τους, με πηγές και με τον έξω κόσμο. Απλά δεν υπάρχει τρόπος για την Apple ή για καμία άλλη εταιρία, να προσφέρει στο FBI πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, χωρίς να την προσφέρει επίσης σε αυταρχικά ξένα καθεστώτα και χωρίς να αποδυναμώσει τις άμυνές μας ενάντια σε εγκληματίες και hackers.