Γιατί ο Trump δεν μπορεί να γυρίσει στο Twitter;

Χωρίς να χάσει σημαντικά χρήματα...
26 Νοεμβρίου 2022 10:32
Γιατί ο Trump δεν μπορεί να γυρίσει στο Twitter;

Η αγάπη του Donald Trump για το Twitter είναι παγκοσμίως γνωστή. Όταν ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter λοιπόν, ο Elon Musk, απέσυρε το ban του λογαριασμού του, πολλοί απόρησαν γιατί δεν έσπευσε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ στην πλατφόρμα. Ο μόνος που μπορεί να δώσει απάντηση φυσικά είναι ο ίδιος ο Trump, ωστόσο ξέρουμε πως μπορεί να χάσει πολλά χρήματα αν επιχειρήσει να κάνει tweet ξανά.

Όταν ο Trump εκδιώχθηκε από το Twitter, δημιούργησε το δικό του social media, το Truth Social. Για να καταλάβει κανείς το οικονομικό δίλημμα του Trump πρέπει να δει το ιστορικό της δημιουργίας του Truth Social. Η πλατφόρμα ανήκει στην ιδιωτική εταιρία Trump Media & Technology Group (TMTG), η οποία πέρυσι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενωθεί με τη χρηματιστηριακή Digital World Acquisition Corp (DWAC). Η DWAC ειδικεύεται στο να επιταχύνει τη διαδικασία που κάνει μία ιδιωτική εταιρία να μπει στο χρηματιστήριο. Η ένωση των δύο εταιριών δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αυτό δε σταμάτησε τους επενδυτές από το να επενδύσουν χρήματα στην DWAC, θεωρώντας σίγουρη τη συμφωνία. Η αξία της DWAC βρίσκεται τώρα στα $800 εκατομμύρια.

Δεδομένου ότι η DWAC θα αποκτήσει μόλις το 1/4 της TMTG, η εταιρία του Trump μπορεί να αξίζει $3-4 δισεκατομμύρια και ο Trump θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών, ίσως το 70-80%. Όταν ολοκληρωθεί λοιπόν η συμφωνία, θα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες οικονομικές συναλλαγές στην καριέρα του Trump.

Το κλειδί όμως σε αυτό είναι κρατηθεί η μετοχή σε υψηλά επίπεδα και για να γίνει αυτό, ο πρώην Πρόεδρος πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στο Truth Social. Χωρίς αυτόν είναι αμφίβολο το μέλλον της, αφού δημιουργήθηκε από αυτόν και όσοι βρίσκονται στην πλατφόρμα βρίσκονται εκεί για αυτόν. Ήδη έχει μικρά νούμερα για social media εταιρία, με μόλις οχτώ εκατομμύρια επισκέψεις το Σεπτέμβριο, επομένως αν ο Trump το εγκαταλείψει θα είναι ένα καταστροφικό χτύπημα στη μετοχή της DWAC η οποία θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια της αξίας της.

Η αποκλειστικότητα του Trump στο Truth Social είναι τόσο σημαντική που έχει προβλεφθεί με συμβόλαιο, το οποίο ορίζει:

Ο Πρόεδρος Trump είναι υποχρεωμένος να κάνει οποιοδήποτε social media post στο Truth Social και δεν μπορεί να κάνει το ίδιο post σε άλλο social media για 6 ώρες.

Αυτό σημαίνει πως κάποια ανάρτηση του Trump σε άλλο social media, μπορεί να επιφέρει μηνύσεις από τους επενδυτές. Έτσι, ακόμα κι αν ο Trump θέλει να γυρίσει στο Twitter, τα οικονομικά και τα νομικά δεδομένα του υποδεικνύουν να μην το κάνει.

Η λογική λέει όμως πως αν ο Trump επιλεχθεί ως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2024, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα social media που έχει στη διάθεσή του και να μην περιοριστεί σε μία πλατφόρμα για προσωπικό οικονομικό όφελος. Φαίνεται πως ο Trump το προέβλεψε αυτό και υπάρχει ένας ακόμα όρος θαμμένος στη συμφωνία, που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί άλλες social media πλατφόρμες για “πολιτικά μηνύματα”, ενώ η συμφωνία αποκλειστικότητας στο Truth Social λήγει τον Ιούλιο του 2023.