Αστροναύτες ψήνουν κουλουράκια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Χάρη στο νέο τους φούρνο μικροβαρύτητας
29 Δεκεμβρίου 2019 13:54
Αστροναύτες ψήνουν κουλουράκια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Στο πνεύμα των εορτών βρίσκονται και οι αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Γη, ψήνοντας κουλουράκια σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Δυστυχώς όμως δε θα μπορέσουν να τα απολαύσουν, αφού πρόκειται για επιστημονικό πείραμα σχεδιασμένο να δοκιμάσει τις δυνατότητες ενός νέου φούρνου που μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια σε αυτές τις συνθήκες. Τα κουλουράκια θα παραμείνουν σφραγισμένα και θα επιστραφούν στη Γη για ανάλυση.

Ο νέος φούρνος που αναπτύχθηκε από την Zero G Kitchen και εγκαταστάθηκε στον ISS το Νοέμβριο, έχει σκοπό να αποδείξει πως το ψήσιμο σε περιβάλλον διαστήματος είναι εφικτό.

Στη Γη, η ζύμη μετατρέπεται σε κουλουράκι όταν ο καυτός αέρας κυκλοφορεί σε ένα μικρό χώρο. Στο διάστημα όμως ο καυτός αέρας δε συμπεριφέρεται το ίδιο και δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση πως το κουλουράκι θα μείνει στο ταψί και δε θα περιφέρεται στο φούρνο. Το Zero G Oven δεν έχει τον παραδοσιακό σχεδιασμό των φούρνων και για να θερμάνει ομοιόμορφα τη ζύμη έχει κυλινδρικό σχήμα. Το κουλουράκι για να παραμείνει στη θέση του τοποθετείται σε ειδικό ταψί που “παγιδεύει” τα υλικά σε μία διάφανη θήκη.

Ο Ιταλός αστροναύτης της ESA, Luca Parmitano που ανέλαβε καθήκοντα σεφ, δήλωσε πως στις πρώτες προσπάθειές του τα κουλουράκια θύμιζαν περισσότερο ζύμη, ενώ έπειτα είχε πιο πετυχημένες προσπάθειες, με ωραίο καφέ χρώμα και λιωμένα κομμάτια σοκολάτας.

Η ιδέα πίσω από τον φούρνο μικροβαρύτητας είναι να επιτρέπει μικρές απολαύσεις όπως σπιτικά κουλουράκια, σε ανθρώπους οι οποίοι παραμένουν στο διάστημα για πολύ καιρό ή ακόμα και μελλοντικά για τις επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα.