Η "Μπλε Ενέργεια" θα αντικαταστήσει τα πυρηνικά εργοστάσια

Παράγοντας terawatts ηλεκτρισμού
09 Δεκεμβρίου 2019 09:21
Η "Μπλε Ενέργεια" θα αντικαταστήσει τα πυρηνικά εργοστάσια

Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι εξαιρετικά αποδοτικά στην παραγωγή ενέργειας, ωστόσο τα απόβλητά τους είναι “βρώμικα” και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιας δυσλειτουργίας με καταστροφικές συνέπειες. Για αυτό το λόγο κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο ψάχνουν εναλλακτικές για να αντικαταστήσουν τα πυρηνικά εργοστάσια με πιο καθαρές πηγές ενέργειας και ταυτόχρονα με μεγαλύτερες αποδόσεις στην παραγωγή της.

Στη Νότια Κορέα λοιπόν, επιστήμονες ανέπτυξαν αυτό που αποκαλούν “Μπλε Ενέργεια”, όπου με τη χρήση μίας ειδικής μεμβράνης μπορούν να παράγουν ενέργεια από τους ποταμούς. Η μεμβράνη αυτή εκμεταλλεύεται τις χημικές διαφορές μεταξύ φρέσκου και θαλασσινού νερού στις εκβολές των ποταμών για να παράγει ηλεκτρισμό.

Οι ποταμοί εκβάλουν 37.000 κυβικά χιλιόμετρα φρέσκου νερού στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τους αριθμούς, η Μπλε Ενέργεια έχει τη δυναμική να παράγει 2.6 terawatts ηλεκτρισμού που ισοδυναμεί με 2.000 πυρηνικά εργοστάσια.

Η τεχνολογία αυτή είχε εξερευνηθεί από Γάλλους ερευνητές το 2013, ωστόσο μόνο πρόσφατα κατάφεραν να την κάνουν πιο αποδοτική. Οι ερευνητές υπολογίζουν πως η χημική ανισορροπία μεταξύ των δύο στοιχείων είναι τόσο μεγάλη που ένα τετραγωνικό μέτρο της μεμβράνης θα μπορεί να αποδόσει 30 MWh το χρόνο, αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτηθούν με ηλεκτρισμό τρία σπίτια για ένα έτος. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο sciencemag.