Καινοτομία γεωθερμικής τεχνολογίας αλλάζει τα δεδομένα στην πράσινη ενέργεια

Θα τροφοδοτήσει τα data centers της Google
19 Ιουλίου 2023 10:59
Καινοτομία γεωθερμικής τεχνολογίας αλλάζει τα δεδομένα στην πράσινη ενέργεια

Η Fervo Energy παρουσίασε μία καινοτομία στη γεωθερμική τεχνολογία. Στις δοκιμές στη βόρεια Νεβάδα οι οποίες διήρκησαν 30 μέρες, κατάφερε να πετύχει ροή 63 λίτρων το δευτερόλεπτο, σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που επέτρεψαν την παραγωγή 3.5 megawatts ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ρεκόρ στα βελτιωμένα γεωθερμικά συστήματα (EGS) και οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα.

Ένα μόλις megawatt μπορεί να τροφοδοτήσει ταυτόχρονα 750 σπίτια. Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή, θα συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτρισμού μέσα στο χρόνο και θα χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν τα data centers της Google, σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπογράφηκε μεταξύ τους από το 2021 για την ανάπτυξη ενός “νέας γενιάς γεωθερμικού συστήματος ενέργειας”.

Πρόκειται για το πρώτο σύστημα EGS το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σε βιομηχανική κλίμακα, κάτι που οι επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα από το 1970.

Για να παράγει ηλεκτρισμό ένα γεωθερμικό σύστημα, χρειάζεται ένα συνδυασμό θερμότητας, υγρών και διαπερατότητας των πετρωμάτων. Συνήθως τα πετρώματα έχουν τα απαιτούμενα επίπεδα θερμότητας, αλλά όχι τη διαπερατότητα  για να κυκλοφορεί το υγρό. Το EGS δημιουργεί τεχνητά αυτήν τη διαπερατότητα, με βαθιά γεώτρηση και εγχέοντας υγρά στα πετρώματα για να δημιουργήσει ρωγμές, αυξάνοντας δραματικά τις τοποθεσίες οι οποίες είναι κατάλληλες για ένα γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Η Fervo Energy είναι η πρώτη εταιρία που έκανε επιτυχώς γεώτρηση σε οριζόντιο πηγάδι για εμπορική γεωθερμική παραγωγή, φτάνοντας κάθετο βάθος 990 μέτρων, φτάνοντας θερμοκρασίες 191 βαθμών Κελσίου και παρέχοντας ελεγχόμενη ροή μέσω πολλών δοκιμών ακριβείας.

Το πλεονέκτημα των εργοστασίων γεωθερμικής ενέργειας είναι πως δεν παράγουν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα. Σε αντίθεση με την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια, τα εργοστάσια αυτά μπορούν να προσφέρουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο ανεξαρτήτως συνθηκών.

Η Google σκοπεύει να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια το σύνολο των γραφείων της και των data centers μέχρι το 2030.

Για να πετύχουμε το στόχο λειτουργίας 24/7 με πράσινη ενέργεια, θα χρειαστούμε νέες πηγές καθαρής ενέργειας για να συμπληρώσουν τις ανανεώσιμες πηγές από τον αέρα και τον Ήλιο. Συνεργαστήκαμε με την Fervo το 2021 επειδή βλέπουμε σημαντική δυναμική για την γεωθερμική τεχνολογία τους, για να εξασφαλίσουμε μία πολύτιμη πηγή καθαρής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε την Fervo να φτάνει σε αυτόν το σημαντικό τεχνικό στόχο της.