Η πυρηνική σύντηξη είναι γεγονός - Αμερικανοί πέτυχαν αυτοσυντηρούμενη αντίδραση

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της ενέργειας;
14 Δεκεμβρίου 2022 09:04
Η πυρηνική σύντηξη είναι γεγονός - Αμερικανοί πέτυχαν αυτοσυντηρούμενη αντίδραση

Σε μία τεράστια ανακοίνωση στον επιστημονικό τομέα της ενέργειας προέβησαν Αμερικανοί επιστήμονες του Lawrence Livermore National Laboratory, αποκαλύπτοντας πως πραγματοποίησαν την πρώτη αντίδραση πυρηνικής σύντηξης με θετικό πρόσημο ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως η αντίδραση παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που κατανάλωσε κατά την ανάφλεξη, με αποτέλεσμα να είναι αυτοσυντηρούμενη.

Πιο αναλυτικά, στο πείραμα της 5ης Δεκεμβρίου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 192 lasers για να αναφλέξουν ένα κύλινδρο που περιείχε παγωμένο υδρογόνο, το οποίο περιβαλλόταν από διαμάντι. Η αντίδραση παρήγαγε ακτίνες Χ, οι οποίες χτύπησαν το καύσιμο (δευτέριο και τρίτιο) με 2.05 magajoules ενέργειας. Κατόπιν η αντίδραση που προκλήθηκε οδήγησε σε ένα κύμα νετρονίων με απόδοση 3.15 megajoules. Η ενεργειακή διαφορά ισοδυναμεί με μόλις 68 γραμμάτια TNT, αλλά ήταν αρκετή για να πληροί τα κριτήρια της ανάφλεξης σύντηξης.

Με απλά λόγια, για πρώτη φορά μία αντίδραση σύντηξης παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που κατανάλωσε, σημείο κλειδί για μία αυτοσυντηρούμενη αντίδραση με θετικό πρόσημο.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σπεύδει να τονίσει πως χρειάζονται πολλές βελτιώσεις για να μπορέσουν τελικά οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης να είναι αρκετά πρακτικοί ώστε να τροφοδοτήσουν με ενέργεια την ανθρωπότητα. Οι επιστήμονες πρέπει να βελτιώσουν τον αριθμό αντιδράσεων ανά λεπτό, να απλοποιήσουν τη διαδικασία και να την κάνουν εύκολα επαναλήψιμη. Φυσικά πρέπει να ληφθεί υπόψη και η κλίμακα, αφού ένας αντιδραστήρας θα πρέπει να τροφοδοτεί αρκετά νοικοκυριά με ενέργεια για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του.

Δεν ανακοινώθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα πριν η πυρηνική σύντηξη αρχίσει να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της ανθρωπότητας, αλλά η επιτυχία των επιστημόνων επιτάχυνε αυτό το χρονοδιάγραμμα κατά 50-60 χρόνια από αυτό που προβλεπόταν στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, μπορεί να δούμε την πρώτη εμπορική χρήση ενός αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης κατά τη διάρκεια της ζωής μας.