Επιστήμονες θέλουν να τρυπήσουν ένα ηφαίστειο για ανεξάντλητη ενέργεια

Τρελό ή ευφυές σχέδιο;
13 Φεβρουαρίου 2024 10:46
Επιστήμονες θέλουν να τρυπήσουν ένα ηφαίστειο για ανεξάντλητη ενέργεια

Ο οργανισμός Krafla Magma Testbed (KMT) σκοπεύει να κάνει μία γεώτρηση σε ένα ηφαίστειο της Ισλανδίας με σκοπό να αντλήσει σχεδόν απεριόριστη ενέργεια από αυτό. Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνια στην καλντέρα της Krafla στη βορειοανατολική Ισλανδία.

Θα είναι η πρώτη επιστημονική υποδομή ανάλογη με ένα τηλεσκόπιο, πολικό σταθμό, επιταχυντή σωματιδίων ή υποθαλάσσιο παρατηρητήριο, όπου ένα σχετικά άγνωστο περιβάλλον θα μπορεί να μελετηθεί και να κατανοηθεί.

Το ίδιο είχε επιχειρηθεί σε μικρότερη κλίμακα στις αρχές του αιώνα, αλλά τότε ο σκοπός ήταν απλά να έρθουμε κοντά στο θάλαμο του μάγματος για να εξερευνήσουμε τις γεωθερμικές ιδιότητες. Τότε, υπήρξε ρήξη στο θάλαμο του μάγματος, αποτρέποντας περαιτέρω γεωτρήσεις, καθώς οι θερμοκρασίες των 450 βαθμών Κελσίου κατέστρεψαν την κατασκευή. Επιβεβαίωσε όμως πως η ρήξη του θαλάμου του μάγματος δεν προκαλεί έκρηξη στο ηφαίστειο.

Το να μπορέσουμε να μπούμε στο φλοιό και να πάρουμε δείγμα από το μάγμα θα μας προσφέρει τεράστια γνώση. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να πάρουμε απευθείας μέτρηση τουλάχιστον της θερμοκρασίας, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς έως τώρα.

Η μηχανική πρόκληση φυσικά είναι τεράστια, καθώς πρέπει να αναπτυχθούν γεωτρύπανα και αισθητήρες που θα μπορούν να αντέξουν τις ακραίες θερμοκρασίες, την πίεση και την οξύτητα των θαλάμων. Αν όλα πάνε καλά, οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν το 2026.

Έπειτα, οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν μία δεύτερη γεώτρηση το 2028, με σκοπό να εκμεταλλευτούν την ακραία θερμότητα και πίεση του θαλάμου του μάγματος για να τροφοδοτήσουν τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας. Μία καθαρή μορφή ενέργειας χωρίς ρύπους.

Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε πώς να δαμάσουμε αυτό το τέρας.