Ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, ενεργοποιήθηκε

Έχει το ύψος εξαώροφου κτιρίου
04 Δεκεμβρίου 2023 09:32
Ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, ενεργοποιήθηκε

Ο μεγαλύτερος πειραματικός αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, ο JT-60SA, μόλις τέθηκε σε λειτουργία στην Ιαπωνία. Σκοπός του είναι να ερευνηθεί κατά πόσο εφικτή είναι η πυρηνική σύντηξη ως μία καθαρή πηγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει.

Ο αντιδραστήρας βρίσκεται στη Naka, βόρεια του Τόκιο και έχει αρχιτεκτονική Tokamak σε μορφή ντόνατ, ο οποίος περιέχει πλάσμα το οποίο θερμαίνεται σε θερμοκρασία 200 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Πρόκειται για ένα κοινό project της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας και αποτελεί τον πρόδρομο ενός ακόμα μεγαλύτερου αντιδραστήρα που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Γαλλία, τον International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER).

Τελικός στόχος είναι να ενωθούν άτομα υδρογόνου για να παράγουν ήλιο, απελευθερώνοντας ενέργεια υπό τη μορφή φωτός και θερμότητας, αντιγράφοντας τη διεργασία του Ήλιου.

Αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ 500 επιστημόνων και μηχανικών και πάνω από 70 εταιριών από Ευρώπη και Ιαπωνία. Είναι ο πιο ανεπτυγμένος Tokamak στον κόσμο και η έναρξη της λειτουργίας αποτελεί ένα ορόσημο για την ιστορία της σύντηξης. Η σύντηξη έχει τη δυναμική να γίνει ένα βασικό στοιχείο της ενέργειας στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα. – Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η πυρηνική σύντηξη δεν έχει ρίσκο καταστροφικών πυρηνικών ατυχημάτων και παράγει μακράν λιγότερα ραδιενεργά απόβλητα από τα σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια.